woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE

Door capaciteitsproblemen hebben wij slechts (heel) incidenteel gelegenheid berichten op deze site te plaatsen.
vrijdag 8 januari 2010

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Peter Giesen: Proper en een tikje tiranniek (De Volkskrant, Hart en Ziel, 8 januari 2010). Klassieke Hollandse huisvrouwen hebben maar relatief kort bestaan, van pakweg 1900 tot 1970. Een kudde stofzuigersvee, zoals feministen hen typeerden, waren ze geenszins. Recensie van:
  • Els Kloek: Vrouw des huizes – Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw.
   Balans; 256 pagina’s; € 19,95. ISBN 978 94 6003 011 6.dinsdag 15 december 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Factsheet Meisjes en voortijdig schoolverlaten (E-Quality.nl, 15 december 2009). Zien (lokale) beleidsmakers en instanties die voortijdig schoolverlaten proberen tegen te gaan meisjes over het hoofd?
  Voortijdig schoolverlaten (vsv) is niet een probleem van vandaag of gisteren. Behalve problemen met het vinden van werk, gaat vsv ook gepaard met probleemgedrag van jongeren in de publieke ruimte. Althans, als het jongens betreft. In het algemeen verstoren meisjes met problemen niet de openbare orde. Beleidsmaatregelen en projecten lijken dan ook vooral gericht op die zeer zichtbare jongens.
  Meisjes verlaten wel minder vaak dan jongens voortijdig hun opleiding. Dat wil echter niet zeggen dat zij minder aandacht nodig hebben, noch dat het algemene beleid ter voorkóming en bestrijding van vsv ook voor hen effectief is. dinsdag 1 december 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):
 • "Getting the max out of the mix" - Het waarom van topvrouwen quota (Opportunity, 1 december 2009). Mede door de recente publicatie van Marike Stellinga en het ondertekenen van een pleidooi voor quota door ruim 200 topvrouwen, is de discussie over oorzaak en oplossing van de beperkte doorstroom van vrouwen naar de top de laatste weken fel gevoerd. Stellinga gaat ervan uit dat de meeste Nederlandse vrouwen helemaal geen carrière willen maken omdat ze gelukkig zijn met hun deeltijdbaan. Ze heeft natuurlijk een punt als ze wijst op de eigen verantwoordelijkheid van vrouwen. Een kleine deeltijdbaan valt nu eenmaal niet te combineren met het maken van carrière. Maar Stellinga hanteert een scheve redenering als zij beweert dat het percentage vrouwen dat in deeltijd werkt ervoor zorgt dat er nooit een substantieel aandeel vrouwen in de top kan komen. Het aantal topposities is zeer beperkt en alleen toptalenten komen hiervoor in aanmerking. En er zijn meer dan genoeg vrouwelijke executive potentials, die zeer ambitieus zijn en veel tijd in hun carrière willen steken. 

 
maandag 30 november 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):
 • Afscheid hoogleraar Joyce Outshoorn (Aletta, 30 november 2009). Op vrijdag 27 november nam Prof. Dr. Joyce Outshoorn afscheid als hoogleraar Vrouwenstudies aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij sprak een afscheidscollege uit met als titel ‘Vrouwenbewegingen in internationaal perspectief’. Na afloop ontving zij de bundel ‘Joyce, weet je nog / Do you remember, Joyce? waarin (oud-)collega’s en vriendinnen herinneringen ophalen aan bijzondere discussies en gebeurtenissen waar Joyce bij betrokken was.
 • 25% jonge vrouwen slachtoffer seksueel geweld (De Volkskrant, 30 november 2009). Bijna een kwart van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld. Bij jongens ligt dit met 4 procent een stuk lager. De meeste daders waren bekenden van het slachtoffer.Dat staat in de Landelijke Jeugdmonitor die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag in ontvangst heeft genomen.
 • Annemiek Moerman: Vrouwen in de media 2009 (Dutch Cowgirls, 29 november 2009) ' Bezig zijn met man-vrouwissues in de media heeft sinds de tweede feministische golf weinig prioriteit; op papier hebben mannen en vrouwen gelijke kansen en zonder nadere bestudering is de inschatting van velen dat het wel redelijk verdeeld is.' Een samenvatting van de onderzoeksresultaten. Zoals: Bijna 80 procent van de binnenlandse berichtgeving in dagbladen gaat over mannen. Van de sprekers op televisie blijkt iets meer dan een kwart vrouw. In de top 100 daalt hun aandeel zelfs tot zestien procent; 1 vrouw op 5 mannen dus.
 • Janneke Boer: Uitslag onderzoek vrouwen in de media (Vrouwen in de media, 16 november 2009). Het onderzoek is niet zozeer uitgevoerd met een schuldvraag in mijn achterhoofd. Wel met de behoefte om te kunnen begrijpen waarom er al jarenlang nagenoeg geen beweging in de scheve verhouding te krijgen is.

   

  CEDAW bespreekt en beoordeelt de vijfde Nederlandse rapportage
  over de implementatie van het VN-Vrouwenverdrag
  45th session: 15 januari - 5 februari 2010 in Geneve

  Zie ook:

   

  Blog over het Schaduwproces: Leontine Bijleveld en Linda Mans houden een blog bij over alle relevante momenten in het Schaduwproces. Namens het Netwerk VN-Vrouwenverdrag wonen zij ook de zitting van het CEDAW bij en doen verslag.
zaterdag 28 november 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • 'SGP mag geen vrouwen meer discrimineren' (NRC-Handelsblad, 28 november 2009). De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mag vrouwen niet langer discrimineren. De overheid moet daartoe „alle passende maatregelen” treffen, aldus de PG bij de Hoge Raad. Vrouwen mogen wel lid worden van de SGP, maar worden niet op kieslijsten geplaatst en mogen geen bestuursfuncties bekleden. Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder dat de overheid in strijd met het Vrouwenverdrag handelt door deze opstelling van de SGP te gedogen.
 • Staat moet SGP onder de loep nemen (Trouw, 27 november 2009). De regering moet zich opnieuw buigen over hoe zij omgaat met de discriminatie van vrouwen door de SGP. Dat adviseerde de procureur-generaal van de Hoge Raad vrijdag aan het hoogste rechtscollege. De Staatkundig Gereformeerde Partij weigert op principiële gronden vrouwen kandidaat te stellen voor de verkiezingen. De Hoge Raad doet naar verwacht 26 februari 2010 uitspraak.
 • Advies aan Hoge Raad; SGP aanpakken (RefD, 27 november 2009). De rijksoverheid moet effectieve maatregelen nemen om de SGP zover te krijgen dat ze vrouwen eenzelfde plaats binnen de partij geeft als mannen, aldus de procureur-generaal bij de Hoge Raad. De cassate bij de HR is ingesteld doorde rijksoverheid tegen de uitspraak van het gerechtshof uit 2007. Volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het nogal ver gaan als een overheid zich gaat bemoeien met de interne gang van zaken in politieke partijen.
 • Gerard Vroegindeweij: SGP steeds verder in het nauw met visie op vrouw (RefD, 27 november 2009). Het ziet ernaar uit dat de Hoge Raad inzake het SGP-vrouwenstandpunt een middenpositie inneemt tussen feministen en rijksoverheid. De partij komt daardoor steeds verder in het nauw.
 • Hoge Raad | Conclusies van de Procureur-Generaal in zaken over het zgn. vrouwenstandpuntpunt in de SGP (rechtspraak.nl, 27 november 2009).dinsdag 10 november 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Meer vrouwen aan het werk bij flexibele werktijden. Onderzoek in 21 Europese landen (Universiteit van Tilburg, persbericht 9 november 2009). Bedrijven met flexibele werktijden die op werknemers gericht zijn, hebben doorgaans met minder problemen te kampen in hun human resource management dan bedrijven met flexibele werktijden die op de werkgever gericht zijn. Bovendien hebben ze doorgaans meer vrouwen in dienst. Dat blijkt uit onderzoek in 21 Europese landen van de Tilburgse promovenda Heejung Chung. Ze promoveert op vrijdag 13 november.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...... april 2010

LOVER2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis PrijsMarja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

klik hier

Nemesis 1984-2003digitaal !


Women Inc. AgencySpeakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

VrouwenwoensdagElke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!