woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Biografische berichten
 Andere bronnen
 A - E
 F - M
 N - S
 T - Z
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  EMANCIPATIE ALGEMEEN  >  BIOGRAFISCHE BE... 
BIOGRAFISCHE BERICHTEN

Inleiding

In deze rubriek verzamelen wij links naar biografische gegevens - voorzover online beschikbaar - over vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld of spelen in de Nederlandse samenleving. We willen in de komende periode de verzameling verder uitbreiden en houden ons aanbevolen voor suggesties (redactie@emancipatie.nl). • TOELICHTING

  • In 2001-2002 is het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) integraal online gekomen. Dit wetenschappelijke naslagwerk verscheen tussen 1979 en 2001 in vijf gedrukte delen. Het bevat totaal 1863 minibiografieŽn: korte levensbeschrijvingen van personen die in de tweede helft van de negentiende eeuw en in de twintigste eeuw in Nederland of in de Nederlandse overzeese gebiedsdelen een rol van enige betekenis hebben gespeeld. De bijdragen betreffen prominenten op ieder maatschappelijk terrein en zijn geschreven door een groot aantal deskundige auteurs.
      
   emancipatie.nl selecteerde voor u de biografieŽn van vrouwen: 126 in totaal, nog geen 7 % (een treffende illustratie van de maatschappelijke betekenis die vrouwen volgens de officiŽle Nederlandse geschiedschrijving hebben gehad). We zijn niettemin zeer blij met dit initiatief van het Instituut voor Nederlandse geschiedenis, omdat we hierdoor een stevige basis hebben voor een verzameling biografische berichten over Nederlandse vrouwen.

  • We zullen de komende periode de links naar de BWN-berichten aanvullen met biografische berichten uit andere bronnen. Die zijn vaak minder uitgebreid, maar dat is dan niet anders. Wij verwerkten al:
      
   • Het Damescompartiment Online. Een website van Vilan van de Loo, die de volgende toelichting geeft:
    • ''In het Damescompartiment van de Indische letterkunde, aldus Rob Nieuwenhuys in zijn Oost-Indische Spiegel, reizen eigenlijk maar vijf schrijfsters: M.C. Frank, Mina KrŁseman, Annie Foore, Melati van Java en ThťrŤse Hoven. De suggestie is duidelijk: in de rest van de voorname letteren-trein horen alleen heren thuis. Hoe geestig de term ook is, het idee erachter is niet juist. Want er waren veel meer schrijfsters dan de grote vijf. Het merendeel van hen was ooit beroemd, berucht of ten minste bekend. Wat Indische, Indonesische en Nederlandse schrijfsters over Nederlands-IndiŽ hebben geschreven, kan vele goederentreinen vullen. Romans, handboeken, gedichten, brochures, essays, feuilletons en toneelstukken vormen de oogst van honderden jaren schrijven in en over den Oost. Het Damescompartiment Online vestigt vol genoegen de aandacht op deze werken en de schrijfsters ervan.''
    • Hieruit nam emancipatie.nl over: links naar alle 37 biografieŽn en naar een aantal speciale subsites (laatst bijgewerkt: 27 december 2002).
         
   • de rubriek BiografieŽn historische vrouwen op de site vrouweninfo.nl (rechts beneden op de openingspagina) van het IIAV.
    • Hieruit nam emancipatie.nl over: links naar 31 van de 34 biografieŽn (laatst bijgewerkt: 27 december 2002).
        
  • In de komende periode hopen we hieraan toe te voegen:
       
   • de biografische informatie die indertijd werd verzameld voor de tentoonstelling Beroep: Kamerlid (v): alle vrouwelijke leden van de Tweede Kamer vanaf 1918 (alfabetisch en chronologisch).
      
   • De levensberichten over vrouwelijke auteurs, vermeld in het Register op de levensberichten van de Nederlandse Maatschappij der Letterkunde (1946-1997).
         
   • De levensberichten over vrouwen, vermeld in het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA). Het BWSA bevat op dit moment 373 (in maart 2003: 613) biografieŽn van mannen en vrouwen die in de arbeidersbeweging een rol speelden: de grote bekende voorlieden, maar ook de minder prominente personen; socialisten, liberalen, anarchisten, katholieken, communisten en christelijken; politici, vakbondsbestuurders, vrijdenkers, strijders voor het kiesrecht, kunstenaars en vele anderen. De mensen in dit BWSA waren vooral vůůr 1940 actief.
       
   • Sranang Uma (Surinaamse vrouw) is een website met historisch-biografische gegevens over Afro-Surinaamse vrouwen. De maakster van deze site, Peggy Plet:
    • ''Enkele jaren geleden constateerde ik dat er binnen de Surinaamse vrouwengemeenschap grote behoefte is aan informatie over het leven van onze voormoeders. Informatie over hen is schaars, versnipperd en bovendien moeilijk toegankelijk voor de niet-wetenschapper. De afgelopen jaren heb ik gegevens over een aantal vrouwenlevens verzameld en deze informatie deel ik graag met u. Het doel van deze site is het zichtbaar maken van Afro-Surinaamse vrouwen en is puur als introductie bedoeld. Hoewel de naam Sranang Uma de indruk wekt dat deze site over alle Surinaamse vrouwen gaat, beperk ik mij tot Afrikaanse vrouwen en hun nakomelingen, Afro-Surinaamse vrouwen''.
       
  • We noteren alvast de volgende plannen van anderen:
        
  • En, hoewel de kans klein is dat er snel een digitale versie beschikbaar komt, attenderen we hier toch maar op het in april 2004 verschenen boek ''Getrouwd met de premier'':  

  hspace=0

  Peter Rehwinkel e.a.
  Getrouwd met de premier
  De first lady's van Nederland - in veertien portretten.

  Veertien vrouwen, van veertien naoorlogse premiers. Wie waren ze ? Welke invloed hadden ze - op hun man en op Nederland ? In dit  boek worden ze geportretteerd. Deed Barbara Schermerhorn meer dan koffers pakken ? Wat las Mini Marijnen met haar man in bed ? En Rita Kok - gaf ze Wim Kok een zetje om het eerste paarse kabinet te vormen ? Veertien portretten, zestig jaren waarin vrouwen van diensters veranderden in feministes. En vandaar in zelfstandige carriŤremaaksters - toevallig getrouwd met de premier.