woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE


zaterdag 12 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Commissie gelijke behandeling | Hoe een voorgeschreven haardracht leidt tot ongewenste uitsluiting van een ballerina (CGB.nl, 11 september 2009). Ballerina’s dragen hun haar strak naar achter, zonder vlechten, in een knot. Dergelijke voorschriften zijn een wereldwijde traditie voor danseressen klassiek ballet. Als een dansopleiding deze haardracht verplicht stelt voor haar cursisten lijkt dat dan ook de normaalste zaak van de wereld. Maar wat als een leerlinge kroeshaar heeft dat zonder vlechten niet in een knot kan? Een dergelijke casus kreeg de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) onlangs voorgelegd.
 • OECD: Hoger onderwijs goed voor mannen (ScienceGuide, september 2009). Overheidsinvesteringen in hoger onderwijs betalen zich letterlijk uit. Dit blijkt uit berekeningen van de OECD in de nieuwste editie van Education at a Glance. OECD secretaris-generaal Angel Gurría stelt dat kennisinvesteringen dan ook bijdragen aan het herstel in crisistijd. En het blijkt dat mannen duidelijk meer baat hebben van HO dan vrouwen.dinsdag 8 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Maak werk van thuiswerken (Trouw, 8 september 2009). Het kabinet moet werk maken van de mogelijkheid tot thuiswerken, stelt GroenLinks. Het kan 60 miljoen autokilometers per jaar, ruim 3,3 miljoen liter benzine en 8 miljoen kilogram CO2, schelen. Volgens een onderzoek in opdracht van de oppositiepartij wil een derde van het kantoorpersoneel graag vaker thuiswerken, maar krijgen zij van hun werkgevers vaak nul op request. 43 procent van hen geeft geen toestemming om thuis hun werkplek in te richten.
maandag 7 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Boete voor Sudanese vrouw in broek (NOS Journaal, 7 september 2009). Een vrouw in Sudan is tot een boete van 140 euro veroordeeld, omdat ze in het openbaar een broek droeg. De rechter veroordeelde haar niet tot zweepslagen die ze ook had kunnen krijgen. Als Lubna Hussein de boete niet betaalt, moet ze een maand de gevangenis in.
 • Overleden | Op 1 september 2009 overleed onverwacht Mies Monster, tot haar pre-pensioen een aantal jaren geleden universitair docent vrouw & recht in Nijmegen. Maandag 7 september wordt in Nijmegen (14.00 uur; Maranathakerk) de uitvaartdienst gehouden.

Actueel > Agenda:

 • maandag 21 september 2009: WOMEN Inc. opent op spetterende wijze het nieuwe seizoen met hoofdrolspelers uit de actualiteit, vruchtbare netwerkmogelijkheden, muzikale intermezzo’s en Italiaanse delicatessen! Neem 21 september (20.00 - 21.45 uur) je vrienden en visitekaartjes mee naar Pakhuis de Zwijger (Piet Heinkade 179, 1019HC Amsterdam) voor de grand opening van een nieuw WOMEN Inc.-seizoen! We maken samen de balans op. Hoe staat het met de zichtbaarheid van vrouwen, het doorbreken van het glazen plafond, de emancipatie van het ouderschap, en de economische zelfstandigheid? WOMEN Inc. gaat op maandagavond samen met jou op zoek naar creatieve oplossingen. Tijdens de talkshow gaat WOMEN Inc. samen met jou dieper in op belangrijkste emancipatoire items van zomer 2009. We gaan in gesprek over de abortuspil en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen met Tweede Kamerlid Chantal Gill'ard, Florian Willems, voorzitter van de Nederlandse vereniging van Abortusartsen en met Rebecca Gomperts van 'de abortusboot' Women on Waves.
  En er is meer. Hoe gaat het met de topvrouw? Tijdens de talkshow gaan we in op de moeizame participatie en doorstroom van vrouwen naar de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Samen met de topdogs in het debat Tweede Kamerlid Paul Kalma, Carla Verstoep van Talent naar de Top, journalist van de Volkskrant en schrijver Xander van Uffelen, HR-manager Marloes Michon van Shell, managing partner Amstelbridge Pauline van der Meer Mohr, vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius en Lid van de hoofddirectie ANWB Mirjam Sijmons.
 • donderdag 24 september 2009: E-Quality Prinsjesdagborrel 2009. Op donderdagmiddag 24 september is onze jaarlijkse Prinsjesdagborrel, dit jaar over 'Vrouwen & Geld'. Locatie: Societeit De Witte in Den Haag. Een panel zal met elkaar en met het publiek in discussie gaan over vragen als:

  • Wat weten vrouwen wel en niet over geld ?
  • Hoe schatten zij hun eigen financiële situatie in ?
  • Wat zijn de opvallendste verschillen in financiële posities tussen vrouwen en mannen ?
 
zondag 6 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Shortlijst Grote Geschiedenis Prijs (Historisch Nieuwsblad, 4 september 2009). Op 15 oktober 2009 wordt in het televisieprogramma Pauw & Witteman voor de derde keer de Grote Geschiedenis Prijs uitgereikt. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO, en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria hierbij zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid. Vijf auteurs zijn genomineerd voor de Grote Geschiedenis Prijs 2009.
  De genomineerden zijn:
  • Cees Fasseur Juliana & Bernhard
  • Luc Panhuysen Rampjaar 1672
  • Wilfried Uitterhoeve Cornelis Kraijenhoff
  • Marja Vuijsje Joke Smit
  • Jolande Withuis Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard
   • Uit de toelichting op de nominaties: [...] Marja Vuijsje geeft een evenwichtig beeld van het leven van de grillige feministe Joke Smit. Het oordeel van de jury: ‘De indringende wijze waarop Vuijsje haar hoofdpersoon neerzet levert een ontluisterend boek op’.
 • Gerard Beverdam: "Regels Women on Waves niet veranderd" (Nederlands Dagblad, 5 september 2009). Women on Waves beweert ten onrechte dat de regels rond abortus zijn aangescherpt, nu de overtijdbehandeling sinds kort onder de abortuswet valt.
 • Vrouwelijke feministe Iran bepaald geen feministe (Trouw, 3 september 2009). Iran krijgt voor het eerst in dertig jaar een vrouwelijke minister. Marzieh Vahid Dastjerdi, die gezondheidszorg gaat doen, is één van de achttien kandidaat-ministers die vanochtend de goedkeuring van het parlement kregen. Drie kandidaten die door president Mahmoed Ahmadinejad waren voorgesteld haalden het niet, onder wie de twee andere voorgestelde vrouwen.
 • Bussemaker: zorgvuldigheid overtijdbehandelingen blijft vereist (Ministerie van VWS, 4 september 2009). Staatssecretaris Bussemaker schrijft in antwoorden op vragen van de Kamerleden Gillárd, Heerts en Sap dat ‘Women on Waves’ ‘overtijdbehandelingen’ mag verrichten.
 • Vrouwen vaker eigen baas (Leeuwarder Courant, 4 september 2009). Het aantal vrouwen dat eigen baas is, stijgt fors. Sinds 2004 is het aantal vrouwelijke bedrijfseigenaren gestegen met een kwart, blijkt uit onderzoek van kredietmanager Graydon.vrijdag 4 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Gemeente Den Haag | Vrouwenemancipatie en Vrouwenacademie op commissieagenda (ResidentieNet, 4 september 2009). Op donderdag 10 september spreekt de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) over vrouwenemancipatie. Hiervoor bespreekt zij de voortgangsrapportage ‘Gelijk Doen, tienpuntenplan vrouwenemancipatie 2008-2010’. Ook spreekt zij over de brief van de wethouder over de Vrouwenacademie.
 • Kwart alleenstaande vrouwen wil eicellen invriezen (Trouw, 4 september 2009). Ruim een kwart van de kinderloze single vrouwen in Nederland wil graag eicellen laten invriezen. Nog eens 51 procent overweegt de nieuwe methode serieus. Dat meldt het online magazine singlessite.nl na onderzoek onder 218 vrouwen van 18 tot 55 jaar. Van de ondervraagde vrouwen is zestig procent hbo- of hoger opgeleid. Onder alleenstaande vrouwen met kinderen is het percentage dat zegt eicellen te willen invriezen om op latere leeftijd opnieuw kans te maken op het moederschap een stuk lager. Slechts acht procent wil graag van de mogelijkheid gebruikmaken. Het percentage alleenstaande moeders dat nog twijfelt, bedraagt veertig procent.
 • Kustaw Bessems: Ruud Lubbers vindt positie vrouwen in Iran voorbeeldig (De Pers, 4 september 2009). Vrouwen hebben het in Iran beter dan in Afghanistan. Iran is daarom een voorbeeld voor de islamitische wereld. Dat schrijft oud-premier Ruud Lubbers op de site van World Connectors, een netwerk van Nederlanders uit overheid, bedrijfsleven en non-profitorganisaties die werken aan ‘een tolerant Nederland’ en ‘een vreedzame wereld’. Ook oud-premier Wim Kok, Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes en voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra zijn lid.donderdag 3 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Steeds minder vrouwen ontvangen ‘aanrechtsubsidie’ (CBS Webmagazine, 2 september 2009). In 2007 kregen ruim 1,1 miljoen personen de algemene heffingskorting uitbetaald. Dit zijn er 200 duizend minder dan bij de invoering ervan in 2001. De uitbetaling, die ook bekend staat als ‘aanrechtsubsidie’, gaat in negen van de tien gevallen naar vrouwen
 • Factsheet Behoefte aan opvoedingsondersteuning (E-Quality.nl, september 2009). In 2011 moet in elke gemeente minstens één Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zijn. Een van de taken van een CJG is het bieden van opvoedingsondersteuning. Deze factsheet vat samen wat - op basis van eerder onderzoek van E-Quality - van belang is voor het werk van de CJG's op het gebied van opvoedingsondersteuning.
 • Wat zijn de trends op gezinsgebied?
 • Welke vragen leven er bij ouders?
 • Wat zijn de specifieke behoeften van gezinnen na echtscheiding of vorming van een stiefgezin?
 • Downloaden factsheet: Pdf-bestand (114 Kb)  |  Word (318 Kb)maandag 31 augustus 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Steeds minder vrouwen gaan korter werken na de geboorte van hun eerste kind (CBS webmagazine, 31 augustus 2009). Vrouwen kiezen minder vaak voor een kortere werkweek na de geboorte van hun eerste kind dan enkele jaren geleden. Alleen vrouwen die voor de geboorte een voltijdbaan hadden, gaan nog vaak minder uren werken. De geboorte van een eerste kind is voor vrouwen steeds minder vaak een reden om minder uren te gaan werken. In de periode 2006-2008 bleef 40 procent van de jonge moeders hetzelfde aantal uren werken. Een aantal jaren daarvoor was dit nog maar 34 procent.Het aandeel moeders dat minder uren ging werken nam af van 36 naar 31 procent. Nog slechts een klein deel van de moeders stopte volledig met werken. Dit aandeel daalde van 13 naar 10 procent. Het aandeel dat zowel voor als na de geboorte geen betaald werk had, bleef constant met 15 procent.

Gesignaleerd:

 • Vrouwen schieten in Barchem beter dan mannen (De Stentor, 31 augustus 2009). et organiserende feestcomité van (belangen)Vereniging Contact Barchem wilde dit jaar bij het koningschieten een 'echte' koning tijdens het Barchems Feest. In de afgelopen jaren was het naar de mening van de commissie en talloze Barchemse 'mansleu' te vaak voorgekomen dat vrouwen met de hoogste eer gingen strijken. Sinds een jaar of tien nemen namelijk ook steevast tien Barchemse 'vrouwleu' aan het koningschieten bij de mannen deel. Ondanks het feit dat de vrouwen ook traditioneel om de titel 'koningin' schieten. Maar dat gebeurde steevast op een klein piepschuimen 'vogeltje'. Dat was te min, vond een aantal vrouwen. Die deden daarom bij de mannen mee. Maar dit jaar ging het roer om. Voor de vrouwen was ook een echte houten vogel in elkaar getimmerd. En de deelname was nog nooit zo groot. Maar liefst 104 vrouwen legden het geweer aan. Curieus was dat bij de vogel waarop de vrouwen schoten aan de kogelvanger een groot bord was bevestigd met de tekst: 'Deelname voor eigen risico'. Bij de mannen ontbrak deze waarschuwing.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...... april 2010

LOVER2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis PrijsMarja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

klik hier

Nemesis 1984-2003digitaal !


Women Inc. AgencySpeakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

VrouwenwoensdagElke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!