woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE

dinsdag 10 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):
 • FNV: Kinderopvang voor één op de vier gezinnen fors duurder (fnv.nl, 10 maart 2009). Een op de vier gezinnen met kinderen moet dit jaar honderden euro's meer betalen voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. Vooral de lagere inkomens gaan er in verhouding veel op achteruit. Dat blijkt uit de resultaten van het Meldpunt Kinderopvang. Dit helpt niet bepaald mee om vrouwen te stimuleren om meer te gaan werken, aldus de FNV.
 • Dick Houtzager: Voorkeursbeleid: de zin en de beperkingen (art.1.nl, 9 maart 2009). De weigering van minister Ter Horst om een man als korpschef van de politie Zuid-Holland-Zuid te benoemen heeft de discussie over voorkeurbeleid geopend. Voor Art.1 is het voeren van een voorkeursbeleid een belangrijke manier om achterstanden weg te werken die voor vrouwen, allochtonen en mensen met een handicap bij de arbeid bestaan. Aan het weigeren van een man kleven echter nogal wat juridische bezwaren.
 • Carlie van Tongeren: Vrouwen moeten mannen niet de schuld geven (Management Team, 10 maart 2009). Topvrouwen zijn al jaren een heet hangijzer binnen het bedrijfsleven en politiek Den Haag. Mannen zouden een barrière opwerpen, omdat zij vanuit hun netwerk steeds kiezen voor mannelijke opvolgers en niet voor ambitieuze vrouwen die staan te trappelen. Tijd voor grof geschut met diverse maatregelen. Het Charter Talent naar de Top bijvoorbeeld, om het aantal topvrouwen te stimuleren. Speciale headhuntersbureaus die vrouwelijke toppers zoeken. En zelfs plannen voor een wettelijk vastgesteld quotum.


 • 8 maart is vrouwendag! Jaarlijks zijn er in meer dan 100 gemeenten activiteiten op en rond Internationale Vrouwendag (8 maart). Kijk op www.vrouwendag.nl om te zien of er ook na 8 maart in jouw regio nog activiteiten zijn.
 • maandag 9 maart 2009: Naema Tahir spreekt de Aletta Jacobslezing 2009 uit, Groningenzondag 8 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):
 • hspace=0  Joke Smit-prijs voor bladenmaakster (NOS-Journaal, 8 maart 2009). Minister Plasterk heeft de Joke Smit- prijs uitgereikt aan Jolanda Holwerda. Zij is hoofdredacteur van Lof, een blad voor werkende moeders. Ze kreeg 10.000 euro en een kunstwerk. De onderscheiding wordt elke twee jaar toegekend aan een persoon of groep die zich inzet voor de vrouwenemancipatie. De prijs is genoemd naar feministe Joke Smit (1933-1981) en wordt uitgereikt op 8 maart, Internationale Vrouwendag.zaterdag 7 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):
 • Marokkaanse feministe met een missie (BN/De Stem, 7 maart 2009). Het leven van Nora Kasrioui (29 uit Breda is gewijd aan één ding: het bestrijden van achterstand die vrouwen hebben in het maatschappelijk leven. Internationale Vrouwendag is nog steeds van wezenlijk belang, vindt ze. Een tikje misprijzend kijkt Nora het leescafé van de Bredase bieb rond. Om dan vrolijk te concluderen dat we op een plek met 'een mannelijke inrichting' hebben afgesproken. Het was mij persoonlijk nog niet opgevallen, maar de grijze zakelijkheid met veel kunststof en harde zitbankjes is beslist op de man gericht, vindt Nora. 'Alleen die rode stoelen, da's wel een vrouwelijk element.'vrijdag 6 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Elsbeth Stoker en Carlijne Vos: Vrouwen in de top: net mannen (De Volkskrant, 6 maart 2009). Topvrouwen maken de belofte van vrouwelijk leiderschap niet waar. Ze scoren slecht op eigenschappen zoals zelfreflectie en bewustzijn van signalen uit de omgeving. En dat is opvallend, want juist deze eigenschappen worden gezien als typisch vrouwelijk én als positief aangemerkt bij het type leider dat na de kredietcrisis nodig is. Vrouwen in de top gedragen zich in praktijk juist heel mannelijk: te veel gericht op status, competitie en een snel resultaat.
 • Elsbeth Stoker en Carlijne Vos: "Vrouwen in topfuncties stellen teleur" (De Volkskrant, 6 maart 2009). ‘Vrouwen zijn niet nodig binnen een bestuur’, zegt een van de tweehonderd machtigste bestuurders van Nederland. ‘Vrouwen denken het zelf ook niet aan te kunnen. Ze zijn te terughoudend.’ ‘Ik had graag een vrouw benoemd, maar de man had overduidelijk meer kwaliteiten’, voegt een collega toe. ‘Dan moet je realistisch blijven.’
 • Amanda Kluveld: Wil je subsidie? Doe een hoofddoek om! (Volkskrant, 6 maart 2009). Ik zag een filmpje van de opening van de gescheiden loketten voor mannen en vrouwen bij en in de Utrechtse Omar Al Farouk moskee. De bedenkers van deze loketten presenteerden hun initiatief als het toppunt van vrouwvriendelijkheid en participatiebevordering.
 • Vrouwen steeds vaker de baas (Parool, 6 maart 2009). Managers zijn steeds vaker een vrouw. Het aantal vrouwelijke managers in de EU is toegenomen tot 33 procent, zo blijkt uit onderzoek van het statistisch bureau Eurostat over 2007. In 2001 was het aantal bazinnen nog 30 procent. Nederland zit onder het EU-gemiddelde. Hier is nog geen 28 procent van de managers een vrouw.
 • Nominaties voor Joke Smit Prijs bekendgemaakt (Ministerie van OCW, 4 maart 2009). Zes initiatieven maken dit jaar kans op de Joke Smit-prijs voor vrouwenemancipatie. Minister Plasterk reikt de tweejaarlijkse prijs op zondag 8 maart uit aan een van de volgende kanshebbers:
  • Vivienne Westerhoud, initiatiefneemster van websites www.mamas.nl, www.9tot3.nl, www.haareigenzaak.nl
  • Annemiek de Jong van Stichting Steunpunt Studerende Moeders
  • Florangel Maritza Russel van Stichting Zwarte Zaken Vrouwen Nederland (ZZVN)
  • Charlie Ortega van Emancipatiecentrum Importante
  • Hoofdredactrice Jolanda Holwerda van Lof Magazine
  • Het bestuur van Stichting Mama Wil.donderdag 5 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • SGP wacht debat over vrouwen op kieslijst (Nederland Dagblad, 4 maart 2009). Het debat over de positie van de vrouw in de SGP is niet afgerond. De partij wacht nog een discussie over passief kiesrecht voor de vrouw. Dat zegt dr. Henk Post, die maandag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op een historisch onderzoek naar de SGP en het vrouwenkiesrecht. Volgens Post zorgde het besluit van de SGP in 2006 om vrouwen toe te laten als lid van de partij voor een omwenteling in de interne man/vrouw-verhoudingen. ,,Nu al zijn meisjes actief binnen de jongerenbeweging van de SGP. Straks gaan zij posities innemen binnen de partij. In het debat dat komt, zal de grens worden opgezocht'', aldus Post.
 • 8 maart 2009 : tijd voor oplossingen combineren van arbeid en zorg. Persbericht E-Quality, 4 maart 2009. Gezinsvriendelijk beleid dat ouders beter in staat stelt om arbeid en zorg te combineren staat politiek en maatschappelijk steeds meer in de belangstelling. E-Quality pleit op 8 maart Internationale Vrouwendag voor maatregelen waarmee vrouwen én mannen arbeid en zorg beter kunnen combineren. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven het slechter doen dan buitenlandse. Zie ook:
 • Nienke de Rode: Utrecht voert beste homobeleid (AD, 4 maart 2009). Wethouder van Welzijn, Cultuur en Integratie Cees van Eijk nam dinsdagmiddag de Lantaarnprijs hiervoor in ontvangst in het Jacobitheater. Utrecht werd onder andere geroemd voor het feit dat het thema homoseksualiteit in onderwijsprogramma's van de scholen opgenomen is.
 • Vrouwendag op het Volkskrantblog (Volkskrant, maart 2009). Doe mee! 

Onze andere sites:

Oproep beeldmateriaal vrouw en recht

 • In oktober 2009 zal een boek verschijnen over Vrouw en Recht: de beweging, de mensen, de issues. Het boek verschijnt vijf jaar na de sluiting van het Clara Wichmann Instituut, en moet een beeld geven van vrouw en recht in Nedeland, nu en in de afgelopen decennia. Voor dit boek zijn we op zoek naar illustraties. Foto's van acties, van (meer of minder beroemde) vrouwelijke advocaten aan het werk, van hoogleraren en studenten juridische vrouwenstudies, van vrouwenrechtswinkels. Affiches, logo's. Maar ook krantenknipsels en kopieen van opruiende stencils zijn welkom. En andere plaatjes over vrouw en recht die je ooit hebt bewaard, omdat je ze zo treffend vond. Je kunt het beeldmateriaal sturen naar:
  Margreet de Boer - Nieuwe Herengracht 18  -1018 DP Amsterdam margreet@projectsonwomensrights.nl

Aktueel > Agenda:

 • Maandag 9 maart, 13.45 uur: Henk Post verdedigt zijn dissertatie "In strijd met de roeping der vrouw" (Amsterdam, Vrije Universiteit, Aula). Het onderzoek van Henk Post beantwoordt de vraag welke factoren tot nu toe bepalend zijn geweest voor de negatieve houding van de SGP tegenover het vrouwenkiesrecht. Post concludeert dat het gaat om een complex van factoren zoals o.a. van het vrouwenkiesrechtstandpunt een identiteitskwestie maken, angst voor gezichtsverlies, het vasthouden aan een negentiende-eeuwse opvatting over de man/vrouwverhouding, de rivaliteit met de ARP, een autoritaire partijleider, de dominantie van predikanten in het partijbestuur en het beroep op de onveranderlijke bijbel en eeuwige beginselen.woensdag 4 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Steeds meer moeders met grotere deeltijdbaan (CBS webmagazine, 4 maart 2009). In 2008 werkten bijna zes van de tien vrouwen met minderjarige kinderen in deeltijd. Vooral de populariteit van middelgrote en grote deeltijdbanen is toegenomen, met 3 procentpunt. De totale arbeidsparticipatie van moeders met minderjarige kinderen bedroeg bijna 70 procent.
 • Malou van Hintum: Vrouwelijk talent komt nog steeds niet aan bod (Volkskrant, 3 maart 2009). Overschatting van mannen en onderschatting van vrouwen zorgt ervoor dat er nog steeds te weinig vrouwelijke hoogleraren worden benoemd. Ook het feit dat mannen bij het scouten en werven op elkaar zijn gericht, draagt daaraan bij.
 • Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker begonnen (NRC-Handelsblad, 2 maart 2009) . Op achttien plaatsen in Nederland wordt vandaag begonnen met de vaccinatie van meisjes tegen baarmoederhalskanker.

Onze andere sites:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...... april 2010

LOVER2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis PrijsMarja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

klik hier

Nemesis 1984-2003digitaal !


Women Inc. AgencySpeakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

VrouwenwoensdagElke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!