woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE

woensdag 10 december 2008

Nieuws:

 • Vergunningplicht voor alle seksbedrijven (regering.nl, 10 december 2008). Het kabinet vraagt advies over een nieuwe wet om prostitutie te reguleren. Voor alle soorten seksbedrijven, waaronder peepshows en seksbioscopen, is straks een vergunning nodig. Dit staat in het ontwerp voor de wet regulering prostitutie van de ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie). Het kabinet wil met de nieuwe wet misstanden in de prostitutiebranche bestrijden zoals dwang, misbruik en mensenhandel.
 • Tweede Kamer | Brief met antwoorden op nadere vragen Tweede Kamer over (de vijfde rapportage inzake) het VN-Vrouwenverdrag (Ministerie van OCW, 10 december 2008). Zoveelste aflevering in veel heen-en-weer geschrijf over de vraag of de regering een correct beeld heeft (en geeft) van de juridische werkingssfeer van het VN-Verdrag tegen Vrouwendiscriminatie.maandag 8 december 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Nieuw bestuur Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) (IIAV.nl, persbericht 5 december 2008). Het nieuwe bestuur van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) is sinds deze maand compleet. In juli van dit jaar traden vijf nieuwe bestuursleden aan, te weten drs. Corrie-Christine van der Woude (voorzitter), drs. Alma Mahawat Khan (penningmeester), prof. dr. Saskia Keuzenkamp (secretaris), prof. dr. Tineke Willemsen, en drs. Fione Zonneveld.zondag 7 december 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Foto's Baas in eigen buik demo (Indymedia, 6 december 2008). Een grondig en inspirerend protest tegen de vrouwenrechtenschenders van "de schreeuw om leven" was het vanmiddag op de Dam. Ze bleven effectyief afgeschermd van het publiek.

Gesignaleerd:

 • Rob Goossens: 'Uitdagende studentes degraderen zichzelf' (Voxlog.nl, 4 december 2008). Chicks with brains of gewoon domme blondjes? De jaarclub Buuf ’07 van de Utrechtse studentenvereniging Augustinus liet zichzelf in een uitdagende pose fotograferen, in de stijl van Hollands Next Top Model. Die gebeurtenis staat niet op zichzelf. Een paar maanden geleden liet een collegajaarclub zich al in bikini en zelfs topless zien op haar website. Is de emancipatie op de terugweg, of zijn het gewoon zelfbewuste meiden die wat lol maken?

Biografische berichten:

 • Herinneringen aan een unieke Hollandse zangeres (Trouw, 6 december 2008). Vorige maand werd in Blaricum, de plaats waar ze lang woonde, een boek over de Nederlandse alt Aafje Heynis gepresenteerd. Een boek over de zangeres, die in de jaren ’50 en ’60 wereldroem vergaarde – dat lijkt een contradictio in terminis. Heynis, bescheiden en teruggetrokken als ze was, had namelijk een afkeer van publiciteit en vond haar levensverhaal niet interessant om met een groot publiek te delen. Het boek ’Aafje Heynis, Priesteres in haar vak’ (Garant-Uitgevers) is dan ook vol geschreven door anderen, zonder medeweten of medewerking van de hoofdpersoon.zaterdag 6 december 2008

Onze andere sites > emancipatie.startpagina.nl > rubriek Media:

 • De meisjes van de reclame (hitbitz.com/reclame). Toch merkwaardig...de volop en overal aanwezige pin-ups van de reclame.
  Sinds de jaren zeventig is er veel veranderd in reclameland. De uit Amerika afkomstige getekende pin-ups van de jaren 60 en de seksuele revolutie van de  jaren 70 hebben de vrouw in de Nederlandse reclame steeds verder uitgekleed. Vroeger protesteerden de Dolle Mina's tegen de rol van de vrouw in de reclame. Ze vonden dat het beeld van de brave huisvrouw en de dubbele moraal betreffende typische vrouwen- en mannenzaken moesten veranderen. Helaas geeft de huidige reclame nog steeds het beeld van stereotype mannen en vrouwen. En daarbij is er een voortdurende zoektocht gaande naar de uiterste grenzen van het toelaatbare. Ook worden steeds meer producten op een erotische wijze geadverteerd, want ‘sex sells’ zo denkt men.

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Werk-privébalans zoek bij een zesde van lezers Reformatorisch Dagblad (refdag.nl, 6 december 2008).Werk gaat bij een op de zes RD-lezers ten koste van het privéleven. Ruim 60 procent vindt dat die balans wel in evenwicht is. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat deze krant deed onder bijna 800 lezers. Bijna 60 procent van de werkgevers heeft oog voor de werk-privébalans van zijn werknemers, aldus de werkende RD-lezers.
 • Sabine Leenhouts: Pappa en mamma tegelijk (De Telegraaf, 6 december 2008). In Wit Licht speelt Marco Borsato een jonge weduwnaar die ineens in z’n eentje voor zijn zoon moet zorgen. Dat gebeurt helaas niet alleen in films... In VROUW 50 kun je de verhalen lezen van weduwnaars Maarten Krom (37) en Marco van Engelen (35). Zijverloren ook hun geliefde en bleven alleen achter met de kinderen...
 • Vrouw zijn is gevaarlijker dan je denkt (Trouw, 1 december 2008). In Zweden dringt het besef meer en meer door dat vrouwen in de gezondheidszorg een slechtere behandeling krijgen dan mannen. Het meest egalitaire land ter wereld kampt met ongelijkheid in de gezondheidszorg. Het Zweedse Centrum was destijds het eerste ter wereld. Sindsdien zijn er vergelijkbare centra geopend in onder meer Duitsland, Canada en de VS. Het Zweedse centrum doet op dit moment onder meer onderzoek naar pijnmechanismen bij vrouwen en mannen. Want zij beleven hun ziekte erg verschillend, legt de hartspecialist uit.

Nieuwsarchief:

 • Plasterk overstag: toch boerkaverbod hoger onderwijs (Trouw, 26 november 2008). De Tweede Kamer staat achter het voornemen van minister Plasterk om voor alle sectoren in het onderwijs een boerkaverbod in te voeren. Ook op het schoolplein. Je zieke kind van school halen met een boerka op? Dat is binnenkort verboden, nu minister van onderwijs Plasterk werkt aan een boerkaverbod voor alle sectoren in het onderwijs, inclusief het schoolplein.vrijdag 5 december 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vergoeding geëist voor verblijf in cel na abortus (Trouw, 5 december 2008). De 25-jarige vrouw uit Boxtel die zich na 28 weken in Spanje illegaal zou hebben laten aborteren gaat een schadevergoeding eisen. Dat bevestigde haar advocaat Gerard Spong vrijdagochtend. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch besloot donderdag de vrouw definitief niet te vervolgen, mede vanwege haar psychiatrische problemen.
 • Fiona Tan naar Biënnale van Venetië (De Volkskrant, 2 december 2008). Voor het Nederlands paviljoen tijdens de 53ste Biënnale van Venetië volgend jaar maakt kunstenaar Fiona Tan (1966) een nieuwe audiovisuele installatie. Dit maakte de Mondriaan Stichting, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending, dinsdag bekend. De presentatie van Tan zal in samenhang met een aantal andere werken, die in daglicht worden getoond, zorgen voor een afwisseling van donkere en lichte ruimten in het Rietveldpaviljoen.
 • Schrijfster Indira Goswami krijgt Prins Claus Prijs (De Volkskrant, 3 december 2008). De Indiase schrijfster Indira Goswami (1942) ontvangt woensdag de Grote Prins Claus Prijs 2008. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. Prins Friso reikt de prijs uit in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ‘t IJ. De auteur krijgt de prijs ‘omdat ze beschrijft hoe culturele waarden worden opgelegd aan het lichaam. Bovendien zet ze haar literatuur in als middel om sociale en culturele veranderingen te bewerkstelligen’, aldus de organisatie. Dit jaar staan de Prins Claus Prijzen in het teken van cultuur en het menselijk lichaam.
 • Nathalie Righton: Aboutaleb trekt verkorting nabestaandenuitkering in (De Volkskrant, 5 december 2008). De uitkering voor weduwen en weduwnaars die minderjarige kinderen verzorgen, wordt toch niet verkort van achttien naar twee jaar. Dit heeft PvdA-staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) donderdag verzekerd tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Maandag zei hij nog dat mensen die hun partner verliezen na twee jaar aan het werk moeten. Twee jaar na het overlijden van iemands partner vindt er wel een gesprek plaats – tussen de nabestaande die een uitkering ontvangt en een gemeenteambtenaar – over de mogelijkheid weer aan het werk te gaan, zegt Aboutaleb.donderdag 4 december 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Aboutaleb zwakt plannen nabestaandenuitkering af (Trouw, 4 december 2008). Mensen van wie de partner overlijdt, raken toch niet na twee jaar hun nabestaandenuitkering kwijt als zij niet gaan werken. Wel kunnen zij gekort worden op hun uitkering als zij wel in staat zijn om te gaan werken, maar niet willen. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) donderdag gezegd in de Tweede Kamer
 • Nathalie Righton en Elsbeth Stoker: Kamer kritisch op soberder Nabestaandenwet (De Volkskrant, 4 december 2008). De Tweede Kamer roept PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken op het matje om uitleg te geven over zijn plan om weduwen met minderjarige kinderen te verplichten na twee jaar weer aan het werk te gaan. Op verzoek van het SP-Kamerlid Agnes Kant voert de Kamer vandaag een spoeddebat over het versoberen van de zogenaamde Nabestaandenwet. Nu zijn mensen die hun partner verliezen, vrijgesteld van sollicitatieplicht zolang zij de zorg hebben voor een minderjarig kind. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een 25-jarige moeder met een eenjarig kind na het overlijden van haar echtgenoot een uitkering kan krijgen tot het kind 18 jaar is. De weduwe hoeft dan pas als ze 42 jaar is weer te solliciteren.
 • Justitie seponeert zaak late abortus Spanje (De Volkskrant, 4 december 2008). Justitie in Den Bosch seponeert de zaak tegen een Boxtelse vrouw die in Spanje een illegale abortus zou hebben ondergaan. Ze is weliswaar schuldig aan het laten plegen van een te late abortus, maar vanwege haar persoonlijke omstandigheden zet justitie de vervolging niet door, motiveerde een woordvoerster die beslissing donderdag. De destijds 24-jarige vrouw zou op 7 november vorig jaar in een omstreden kliniek in Barcelona abortus hebben laten plegen. Op dat moment was ze volgens justitie 28 weken zwanger. De wettelijke termijn ligt in Nederland op 24 weken. In Spanje is abortus strafbaar maar als de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder gevaar loopt, kan een uitzondering worden gemaakt.woensdag 3 december 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Een moskee waar vrouwen tellen (Trouw, 3 december 2008). In de Amsterdamse Poldermoskee zijn vrouwen welkom. Gewoon via de voordeur. Ze kunnen er terecht voor al hun vragen op het gebied van de islam. Voorzitter Yassmine Elksaihi: ’Ik leg uit dat sommige dingen misschien een zonde zijn, maar dat je natuurlijk wel kunt kiezen of je je overal aan wilt houden’. ’We maken wel eens grappen over moskeebestuurders die al dertig jaar stoffig op hun plek zitten. Maar het erge is: het is vaak nog waar ook.”
 • Alleenstaande ouder wil vaker hulp (RTL Nieuws, 3 december 2008). Er is steeds meer vraag naar jeugdzorg. Dat meldt de Landelijke Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt onder meer doordat er steeds meer kinderen zijn die door één ouder worden opgevoed. Ouders die er in hun eentje voorstaan, maken zich meer zorgen over de opvoeding. Ook doen zij vaker een beroep op jeugdzorg. Van de eenoudergezinnen brak meer dan de helft zich het afgelopen jaar het hoofd over de opvoeding van hun kinderen. Ze piekeren vooral over kinderen die niet willen luisteren, zich slecht gedragen of met hun gevoelens in de knoop zitten.

Onze andere sites > jokesmit.nl:

 • hspace=0  vrijdag 17 oktober 2008, 19.02 - 20.00 uur: Rondetafelgesprek over Marja Vuijsje's biografie van Joke Smit (Oba Live.nl, 17 oktober 2008). Gastredacteur Stine Jensen,  Stephan Sanders, Max Pam en speciale gast Elsbeth Etty praten over de ideeën van feministe Joke Smit (1933 -1981), n.a.v. de biografie die Marja Vuijsje over haar schreef. In 1967 verscheen "Het onbehagen bij de vrouw". In dit artikel beschrijft Joke (Kool-) Smit ook haar eigen ervaringen als vrouw en werkende moeder. Het werd het startschot voor de Tweede Feministische Golf in Nederland.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...... april 2010

LOVER2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis PrijsMarja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

klik hier

Nemesis 1984-2003digitaal !


Women Inc. AgencySpeakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

VrouwenwoensdagElke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!