woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE


dinsdag 3 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Laat geldzaken maar aan vrouwen over (Telegraaf, 3 maart 2009). Vrouwen gaan beter met geld om dan met mannen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder 9.000 mannen en vrouwen uit twaalf landen, waaronder Nederland. Vrouwen doen meer moeite om schuldenvrij en financieel onafhankelijk door het leven te gaan dan mannen,
 • Haagse organisaties willen vrouwenacademie (Telegraaf, 3 maart 2009). Organisaties in Den Haag grijpen Internationale Vrouwendag aan om een plan te lanceren voor een vrouwenacademie. '..een laagdrempelig instituut voor informatie, advies, begeleiding en coaching van vrouwen die willen leren”, aldus Altintas, directrice Stichting Yasmin.

Onze andere sites:
maandag 2 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Vrouwen naar de top (Science Guide, 2 maart 2009). De TU Delft was de eerste universiteit die ‘Talent naar de Top’ tekende. Leiden, UvA en UU doen nu ook mee. Hoewel meer vrouwen studeren aan de Leidse universiteit, dringen vooral de mannen door in de hogere academische functies. Leiden was met 12% vrouwelijke hoogleraren landelijk koploper, maar volgens vice-rector Rietje van Dam loopt het percentage momenteel weer iets terug.
 • Arie Elshout: Wie redt de Afghaanse vrouw? (Volkskrant, 2 maart 2009). Pas stond op de voorpagina van deze krant een foto van Afghaanse dorpsmeisjes die onderwijs kregen. De Taliban zijn hier fel tegen omdat dit volgens hen door de islam wordt verboden. ‘Vrouwen zijn vermoord, in brand gestoken of bedreigd omdat ze toch naar school durfden te gaan’, viel in het onderschrift te lezen.
 • Marjolijn Bolwijn: Wie werkt en zorgt, is het best (Volkskrant, 28 februari 2009). Nederlandse moeders zijn het levende bewijs dat een goede balans tussen werk en privé voordelig is voor werkgevers, henzelf en kinderen. Met de wereldwijd unieke manier waarop zij werk en zorg combineren, bewijzen zij samenleving en economie een dienst. Zie ook:

Onze andere sites:
zondag 1 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Daniel Bergne: What turns women on ? (Times Literary Supplement, March 1, 2009). It’s the most hotly debated issue of the postfeminist age. Who and what do women desire? Female scientists are discovering some controversial answers.

Onze andere sites:

 
zaterdag 28  februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Vrouwen in geldnood verkopen hun eicel (AD, 28 februari 2009). Aangetrokken door vergoedingen tot 10.000 dollar, verkopen steeds meer vrouwen in geldnood hun eicellen aan Amerikaanse vruchtbaarheidsklinieken, voor gemiddeld  4216 dollar. Het aantal informatieverzoeken steeg in New York met 40%. 

Onze andere sites:
vrijdag 27  februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • discussie NRC-Handelsblad: Is de vrouwenemancipatie nu eindelijk eens voltooid? (gestart: 21 februari 2009)
 • Homo-emancipatie volop in de belangstelling bij gemeenten (MOVISIE, 27 februari 2009). Gemeenten hebben veel meer aandacht voor homo-emancipatie dan twee jaar geleden. Dat is de conclusie van de 3e MOVISIE-monitor homo-emancipatiebeleid. Het percentage gemeenten dat rekening zegt te houden met de positie van homoseksuelen is gestegen van 6,2 naar 11,3 procent van alle Nederlandse gemeenten.
 • Sacha Kester: Saoedische vrouwen willen bh niet van mannen kopen (Volkskrant, 26 februari 2009). Mannen en vrouwen die geen familie van elkaar zijn (of niet met elkaar zijn getrouwd) mogen in Saoedi-Arabië niet samen over straat lopen of in de auto zitten, maar ze mogen wel met elkaar over lingerie praten. Het zijn namelijk mannen die ondergoed verkopen. Volgens economiedocente Reem Asaad is dat onacceptabel.

Onze andere sites:
donderdag 26 februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Mannen onderling toleranter dan vrouwen (NRC-Handelsblad, 25 februari 2009). Het is bewezen: mannen zijn onderling toleranter dan vrouwen. Mannen zijn meer geneigd om ‘de onvermijdelijke stress en spanning van relaties’ te accepteren en ergeren zich minder aan hun seksegenoten. Dat schrijft een team van Amerikaanse en Canadese psychologen in het februarinummer van Psychological Science.
 • Lorain O'Mahoney: Ontslag: emotioneler voor mannen, duurder voor vrouwen (Intermediair, februar 2009). Mannen zijn bij ontslagrondes dubbel de klos. De kredietcrisis treft vooral de van oudsher door mannen gedomineerde sectoren. In de zorg en het onderwijs, de traditionele vrouwenbolwerken, nog volop banen zijn. ..Beide seksen lopen na ontslag in vergelijking met doorwerkende collega's een loonachterstand op, zegt Irma Mooi-Reci, UD aan de VU: ‘Maar we zien een significant verschil in hoogte.' Mannen schieten er circa acht procent bij in; vrouwen gemiddeld dertien procent.

Onze andere sites:
woensdag 25 februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • 100 vrouwelijke hoogleraren werkzaam in Utrecht (UU, 24 febbruari 2009). Dr. M.C. (Marianne) Verhaar is door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Experimentele Nefrologie aan het UMC Utrecht. Zij is de 100e vrouwelijke hoogleraar. Met vijftien procent vrouwelijke hoogleraren (omgerekend naar voltijdaanstellingen) zit de Universiteit Utrecht boven het landelijk gemiddelde van 10 procent.
 • Volg 14 vrouwen op weg naar de top (FNV, februari 2009). Het aantal vrouwen in topfuncties is beperkt, ook bij bij woningcorporaties. Slechts 7% van de directeuren is vrouw. Op het niveau van management en afdelingshoofden zijn er weliswaar meer vrouwen werkzaam, maar ook daar zijn de mannen in de meerderheid. Terwijl er evenveel vrouwen als mannen bij woningcorporaties werken. FNV Formaat heeft in opdracht van FNV Woondiensten het project 'Door het glazen plafond ...' ontwikkeld, met als doel meer vrouwen in leidinggevende functies te krijgen bij woningbouwcorporaties.

Verschenen:

Agenda:

 • donderdag 5 maart 2009: Symposium Female Leadership. Met o.a. Jan van der Boon (Genderbeleid bij de Universiteit Leiden), prof.dr. Els Goulmy ('Grand Slam for Women’), en Sybilla Dekker (Diversiteit in Leiderschap, Kansen).   Tijd: 14.45 tot 18.00 uur. Plaats: Kamerlingh Onnes Gebouw, Lorentzzaal , Steenschuur 25, Leiden. Aanmelden bij: m.j.p.okker@bb.leidenuniv.nl
  of: mjaa.nijhuis@bb.leidenuniv.nl
 • donderdag 5 maart 2009:  Stine Jensen houdt de Annie Romein-Verschoorlezing : Grensverleggend of grensoverschrijdend? Beeldvorming van mannelijkheid en vrouwelijkheid in de populaire cultuur. Co-referent: Anja Meulenbelt. Plaats: Groot Auditorium, Rapenburg 73, Leiden. Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)   
 • maandag 9 maart 2009: Naema Tahir spreekt de Aletta Jacobslezing 2009 uit: Is de seksuele revolutie doorgeslagen? De emancipatoire sensualiteit van de moslima. Met reacties van Elsbeth Etty en Larissa Pans. Tijd: 20.00 - 22.00 uur. Plaats: Aacademiegebouw, Boerestraat 5, Groningen. Toegang: 4 euro.
 • donderdag 12 maart 2009: Lancering Female Factor. Plaats:  Rhijnauwenselaan 14, Bunnik.   Tijd: 17.30 - 22.00 uur. Op 12 maart is het zover. We vieren de lancering van FemaleFactor en combineren het met de eerste Club FemaleFactor, het 2- maandelijkse netwerkevent voor de leden.
 • maandag 16 maart 2009: Nieuw Leiderschap in de Financiële Wereld. Hoe kon het dat teams niet meer functioneerden, dat ego’s domineerden boven gezamenlijk gedragen keuzes? Tijd: 16.00 uur. Organisatie: De Rode Hoed, Opportunity in Bedrijf, Asscher Consultancy, Van Iren Consultancy en het Financieele Dagblad. Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam.

Onze andere sites:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...... april 2010

LOVER2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis PrijsMarja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

klik hier

Nemesis 1984-2003digitaal !


Women Inc. AgencySpeakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

VrouwenwoensdagElke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!