woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Wetenschap en hoger onderwijs - vrouwen in
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  DOSSIERS  >  DOSSIERS OP ALFABET  >  DOSSIERS W
 >  WETENSCHAP EN H... 
WETENSCHAP EN HOGER ONDERWIJS, VROUWEN IN - DOSSIER 025

ATTENTIE: dit dossier is niet meer bijgewerkt na 2001 (een sporadische aanvulling daargelaten)
Recent toegevoegd

  • Nederland onderaan vrouwenranglijst (De Volkskrant, 1 november 2003, bericht niet online, daarom integraal hierachter). Nieuwe cijfers bevestigen dat Nederland wat vrouwelijke onderzoekers betreft tot de ontwikkelingslanden van Europa behoort. Dat blijkt uit het rapport ''She figures 2003'', dat deze week door de Europese Commissie is gepubliceerd. De notitie beschrijft de toestand van de Europese wetenschapsvrouw. Het goede nieuws is dat het aantal vrouwelijke onderzoekers aan het stijgen is. Momenteel is 40 procent van de gepromoveerden vrouw. Aan kop gaan Italië en Portugal, met iets meer dan 50 procent. Nederland bungelt onderaan, met 31 procent, het laagste percentage van de huidige en toekomstige lidstaten van de EU. Ook op hoogleraarsniveau een somber beeld voor Nederland. Met 6,7 procent vrouwelijke professoren laat Nederland alleen Oostenrijk, Malta en Cyprus achter zich. Het gemiddelde in de EU bedraagt 15 procent. Portugal en Finland gaan aan kop, met bijna een kwart vrouwelijke hoogleraren.
  • hspace=0 Ronald Plasterk: Beleidsklantjes (Buitenhof, 19 oktober 2003, gesproken column). De KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, heeft statutair 200 leden, en dat moeten, verdeeld over alle vakken, de beste 200 wetenschappers van het land zijn. Met 65 jaar worden leden “rustend lid”, dan vallen er plekjes vrij, en u kunt zich voorstellen, het is ieder jaar een heel gedoe wie er dan door de zittende leden tot nieuwe leden gekozen worden, want mensen vinden dat een grote eer.
  • Vrouwelijke wetenschappers hogerop door subsidie (ANP-bericht, 10 oktober 2003). Veel meer vrouwelijke wetenschappers dan verwacht hebben sinds 2000 een stapje omhoog kunnen doen door een stimuleringsprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Uit een evaluatie van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies blijkt dat 146 wetenschapsters door dit zogeheten Aspasia-programma opklommen tot universitair hoofddocent in plaats van de geplande dertig. In totaal ontving NWO 270 onderzoeksvoorstellen van vrouwelijke onderzoeksters, zo meldt de terugblik van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. NWO honoreerde er zeventig, wat betekende dat de wetenschapsters een subsidie kregen voor hun onderzoek en door hun universiteit werden bevorderd tot universitair hoofddocent. Daarnaast bevorderen de universiteiten nog eens 76 wetenschapsters die een voorstel voor Aspasia hadden ingediend.
  • Succes en dilemma’s van een stimuleringsmaatregel. Evaluatie van het ASPASIA-programma (samenvatting). Het ASPASIA-programma is een groot succes. Dat blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stimuleert met het ASPASIA-programma vrouwelijke universitair docenten (UD) om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Hoewel het programma succesvol is, wordt tegelijkertijd geconstateerd dat het programma vooral een korte termijnoplossing biedt. De evaluatie is uitgevoerd op verzoek van het Landelijk Overleg Emancipatie Kwaliteit in het Wetenschappelijk Onderwijs (LOEKWO).


Berichten over vrouwen in topfuncties


Overige berichten


Publicaties


Sites / dossiers elders