|
|
|
emancipatie-ondersteuning
|
|
|
|
|
|
|
|
EMANCIPATIE-ONDERSTEUNING - DOSSIER 008
|
Emancipatie-ondersteuningsstructuur / Subsidies voor emancipatie-activiteiten
Index
Emancipatie-ondersteuning (SZW/DCE)
- Subsidie-aanvragen 2003: algemene informatie
- CDA / GL - motie over ondersteuning vrouwenorganisaties verworpen (bericht Marry Visser-Van Doorn, 18 december 2001)
- Vernieuwing emancipatie-subsidiebeleid (Ministerie van SZW, Officiële publicaties, brief van 5 december 2001 van Staatssecretaris Verstand aan Tweede Kamer)
- Inzet extra middelen 2001 professionalisering vrouwenorganisaties (Ministerie van SZW, Officiële publicaties, brief staatsssecretaris Verstand aan Tweede Kamer, 22 november 2001)
- In de beleidsbrief Emancipatiebeleid 2002 van 18 september 2001 (hoofdstuk 3) heeft staatssecretaris Verstand haar voornemens geschetst voor de vernieuwing van het emancipatie-ondersteuningsbeleid, dat (weer) het karakter van een emancipatie-subsidiebeleid zou moeten krijgen. Deze beleidsbrief was voorwerp van bespreking in het Algemeen Overleg dat de Vaste TK-commissie voor SZW op 28 november 2001 had met staatssecretaris Verstand van SZW. Een link naar het verslag van dit AO wordt opgenomen in ons dossier TK 28009.
- Staatssecretaris Verstand van SZW heeft bij brief van 3 juli 2001 drie rapporten over het emancipatie- ondersteuningsbeleid aan de Tweede Kamer aangeboden:
In de aanbiedingsbrief bespreekt de staatssecretaris deze rapporten kort en kiest zij ervoor in de komende periode in het emancipatie-ondersteuningsbeleid de nadruk te leggen op: - ondersteuning van vernieuwende initiatieven op terrein waarop een impuls gewenst is; - initiatieven gericht op het creëren van dan wel verbreding van het draagvlak van het emancipatiebeleid in de samenleving. | Op de korte termijn zal de aandacht uitgaan naar de ondersteuning van de verdere professionalisering van de (zmv-)vrouwenorganisaties; daarvoor zal nog in 2001 een bedrag van f 2 miljoen beschikbaar worden gesteld. Een uitwerking van de beleidsvoornemens zal plaatsvinden in de Begrotingsbrief Emancipatiebeleid 2002 (die verschijnt op Prinsjesdag).
-
Subsidieplafonds 2001 emancipatie-ondersteuning
-
Staatssecretaris Verstand van SZW heeft in de Staatscourant van 19 maart 2001 bekend gemaakt voor welke aktuele thema's, die vanuit haar beleidsdoelstellingen om een extra impuls vragen, dit jaar een subsidie kan worden aangevraagd. Dat zijn:
- Ondersteuning implementatie VN-Vrouwenverdrag (deelbudget: 0,5 miljoen gulden; aanvragen voor 1 juni 2001)
- Verbeteren digitale infrastructuur en ICT-professionaliteit van vrouwenorganisaties (1,0 miljoen gulden; aanvragen voor 1 juni 2001)
- Beeldvorming en voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen & meisjes (0,7 miljoen gulden; aanvragen voor 1 september 2001, dus niet 1 juni, zoals we eerder per abuis noteerden)
- Voor het indienen van de aanvraag kan een informatiepakket worden opgevraagd bij de (gratis) informatietelefoon van het Ministerie van SZW: 0800 - 9051, menukeuze 4.
- Brief Staatsssecretaris Verstand aan Vaste TK-Commissie voor SZW met toelichting op late publicatie van haar besluit Subsidieplafonds emancipatie-ondersteuning 2001 (Ministerie van SZW, Officiële publicaties, 22 maart 2001)
-
Subsidieplafonds 2000 emancipatie-ondersteuning [NB: niet meer aktueel]
-
Overzicht emancipatiesubsidies 1999
-
Algemene subsidieregeling (de Subsidieregeling emancipatie-ondersteuning 1998)
-
De beleidsuitgangspunten: de Notitie Emancipatie-ondersteuningsbeleid (TK 25631, nr. 1) en de bespreking daarvan in de Tweede Kamer.
Dagindeling (SZW/DCE)
Subsidies elders
- Bij de Europese Unie:
- Bij rijksoverheid:
- Algemeen:
- Theologie:
- Vrouwenbeweging:
- Vrouwenorganisaties:
- Sormentorfonds (financiering voor ondernemende vrouwen) [INMIDDELS OPGEHEVEN]
Logboek: debat over de verdeling van emancipatiesubsidies van de rijksoverheid (onvolledig, aanvullingen worden op prijs gesteld, zie reacties)
December 2001
September 2001
Juli 2001
April 2001
Maart 2001
December 2000
Mei 2000
- De Vaste TK-commissie voor SZW hield op 25 mei een Algemeen Overleg met Staatssecretaris Verstand over financiering zorgverlof, het overzicht emancipatiesubsidies (TK 26814, nr. 4) en een niet gedrukte brief van Staatssecretaris Verstand aan de Commissie over het subsidiebudget emancipatie-ondersteuning.
Het verslag van dit overleg is inmiddels gepubliceerd als stuk TK 26814, nr. 12; zie pagina 5 en volgende.
- Sabine Kraus: De vrouwenbeweging heeft aan kracht ingeboet. In: E-QUALITY MATTERS, mei 2000. Interview met CDA-Kamerlid Marry Visser-Van Doorn.
- E-Quality-directeur Joan Ferrier schreef in hetzelfde blad een reactie op dit interview.
April 2000
Maart 2000
- De Vrouwen Alliantie publiceerde op 23 maart een persbericht De Vrouwen Alliantie eist: 0,1% van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor emancipatie-ondersteuningsbeleid.
- E-Quality zag de bedreiging en reageerde op 22 maart 2000 prompt met een persbericht E-Quality ondersteunt roep om versterking vrouwenbeweging waarin zij herinnerde aan haar brief van 17 november 1999: meer geld voor de vrouwenorganisaties (extra, dus geen wijziging in de subsidie voor E-Quality).
- Het Tweede-Kamerlid Marry Visser-Van Doorn (CDA) grijpt een symposium van de Katholieke Vrouwenorganisatie Brabant aan om haar onvrede met het subsidiebeleid uit te spreken. Uit een CDA-persbericht van 21 maart 2000, Emancipatiebeleid moet terug naar de toekomst citeren wij:
''Het emancipatie-beleid staat stil, mist de slag naar de hedendaagse onderwerpen. De vrouwenbeweging moet terug naar de basis, en niet langer centralistisch worden aangestuurd door een overheidsbureau. CDA-woordvoerster Marry Visser-Van Doorn wil dat de subsidies en geldstromen beter worden verdeeld. Zij zal dit voorstellen tijdens het symposium Hoezo vrouwenorganisaties in de 21e eeuw georganiseerd door Katholieke Vrouwenorganisatie Brabant in Veghel, dat op 21 maart gehouden wordt. Marry Visser-Van Doorn: De vrouwenbeweging dreigt weg te zakken. Er is onvoldoende geld beschikbaar voor activiteiten, met name voor training van het kader. Het overheidbureau Equality krijgt zo`n 4 miljoen, terwijl de Nederlandse Vrouwenraad zich met een kleine projectsubsidie moet behelpen. Een beweging mag haar bestaansrecht uiteraard niet alleen ontlenen aan de beschikbare financiën maar een beetje financiele armslag en een ondersteunend apparaat is wel een essentiele voorwaarde. Het geld moet eerlijker verdeeld worden. De overheid heeft de laatste jaren door de centralistische benadering, de grote landelijke organisaties bijna laten doodbloeden. Dat is ook deze staatsscretaris aan rekenen. Het is een illusie gebleken dat een maatschappelijke beweging als vrouwen-emanicpatie aangestuurd kan worden van bovenaf. Dat moet vanaf de basis, vanonder op komen. De vrouwenbeweging moet daarom invloed krijgen in Equality, zodat die kan aanleveren wat de Vrouwenbeweging nodig heeft. Equality is onvoldoende geworteld in de vrouwenbeweging: deze moet daarom een structurele plaats krijgen in dit bureau. De Vrouwenbeweging zal dan ook weer in staat zijn mee te doen aan het maatschappelijk debat. Met een antwoordapparaat en slecht 20 uur ondersteuning kun je niet verwachten dat discussie over onderwerpen als vrouwen in de WAO en geweld tegen vrouwen aangezwengeld kan worden.''
November 1999
- Het gevraagde overzicht van emancipatiesubsidies werd op 29 november 1999 door Staatssecretaris Verstand aan de Tweede Kamer gezonden (TK 1999-2000, 26814, nr. 4; tekst in PDF)
- In het Algemeen Overleg van 18 november 1999 van de Tweede Kamer (Vaste Commissie SZW) met Staatssecretaris Verstand over de begrotingsbrief Emancipatiebeleid 2000 werd door diverse fracties gevraagd om een overzicht van de verstrekt emancipatiesubsidies.
- Het is noodzakelijk om in Nederland vrouwenorganisaties met een georganiseerde achterban in Nederland te versterken. Ze zouden van de Rijksoverheid meer subsidie moeten krijgen zodat ze zich actief kunnen mengen in het maatschappelijk debat. Dit schreef E-Quality-directeur drs Joan Ferrier op 17 november 1999 namens zeventien vrouwen- en emancipatie organisaties aan staatssecretaris Verstand. De volledige tekst is te vinden in het persbericht Draagvlakversterking voor de uitvoering van gender- en etniciteitsbeleid
Periode december 1997
- De Vaste Commissie voor SZW houdt op 10 december 1997 een Algemeen Overleg over een reeks van onderwerpen, waaronder de Notitie Emancipatie-onderteuningsbeleid. Zie verslag (TK 25606, nr 4).
September 1997
Reacties
Voorstellen tot verbetering of aanvulling kunt u zenden aan de paginaredactie, per adres redactie@steo.nl
|
|
|
|
|