woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 afghanistan
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  DOSSIERS  >  DOSSIERS OP ALFABET  >  DOSSIERS A
 >  AFGHANISTAN 
AFGHANISTAN, VROUWEN IN - DOSSIER 024

Vrouwen in Afghanistan


Vooraf

  • Geloof het of niet, maar deze pagina was tot oktober 2001 een van de weinige internetpagina's in Nederland waar een beetje informatie over de positie van Afghaanse vrouwen te vinden was. De gebeurtenissen sedertdien hebben een informatiegolf veroorzaakt die wij - in de opzet van deze site - onmogelijk in beeld kunnen brengen. Daar doen we dan ook geen poging toe en we verwijzen hier naar:


Index

Eerst even: de kettingmails

Wie al enige tijd aktief gebruik maakt van e-mail moet ze onderhand vele malen gekregen hebben: kettingmails over de vreselijke positie van vrouwen in Afghanistan. Ze zijn er in alle talen en het verzoek luidt ze te ondertekenen en door te zenden aan bekenden, waarna ze - bij 100 of 300 ondertekenaars - kunnen worden doorgeleid naar een centraal punt, meestal: sarabande@brandeis.edu.

Wat de ontvangers en doorzenders niet weten is dat de bestemming van de meeste mails (in elk geval het bovengenoemde mailadres bij de Amerikaanse Brandeis-universiteit) al lang niet meer bereikbaar is. Zie het betreffende bericht. Veel direct nut heeft het rondmailen van deze berichten dus niet, of het moest zijn dat we aldus elkaars boosheid op peil houden. Of het zinnig is deze mails verder door te zenden moet iedereen natuurlijk zelf bepalen. Nuttige (want genuanceerde) online artikelen over deze kwestie zijn:

Wat dan wel ? Wij weten het ook niet. De situatie is door de oorlog tegen het Afghaanse regime nog complexer geworden. In elk geval is er opeens veel meer aandacht voor de positie van de Afghaanse vrouwen onder het Talibanregime en gehoopt mag worden dat die na de vermoedelijke val van dit regime wat zal verbeteren. De RAWA (Revolutionary Association of the Women of Afghanistan) is daar voorzichtig gezegd niet gerust op. Zie haar verklaring van 11 oktober 2001: Taliban should be overthrown by the uprising of Afghan nation.

 


Uw en onze mogelijkheden ? Feitelijk heel beperkt:
  • Druk uitoefenen op de eigen regering en internationale organisaties, de VN voorop, om naar de mate van het mogelijke een einde te maken aan deze voor de wereldgemeenschap onaanvaardbare onderdrukking.
  • Misschien: adhesie betuigen aan de Verklaring van de fundamentele rechten van de Afghaanse vrouwen ondertekenen of de online-petitie ondertekenen van de Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (openingspagina > Take Action > Sign Our Online Petition). Of andere suggesties volgen op onderstaande websites.
  • Een kleine - even machteloze - bijdrage van onze kant: een verzameling van links naar kennelijk betrouwbare informatie over dit probleem.
  • Wie ander materiaal weet te vinden: mail ons.


Verklaring van de fundamentele rechten van de Afghaanse vrouwen
Declaration of the Essential Rights of Afghan Women

De Verklaring van de Fundamentele Rechten van de Afghaanse Vrouwen werd geschreven door enkele honderden Afghaanse vrouwen die op 28 juni 2000 bijeenkwamen in Dushanbe, Tajikistan, om in dit document in hun eigen woorden hun eigen verlangens vast te leggen. De conferentie in Dushanbe werd georganiseerd op initiatief van NEGAR : Steun aan de Vrouwen van Afghanistan, een internationale organisatie die in 1996 door Afghaanse vrouwen werd opgericht ter verdediging van hun rechten. De leden van NEGAR zijn Afghaanse vrouwen en niet-Afghaanse sympathisantes.

De Verklaring is in de Engelse taal te vinden op diverse sites, o.a. deze.


Artikelen online


Sites