woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 abortus
 Abortuswetgeving
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  DOSSIERS  >  DOSSIERS OP ALFABET  >  DOSSIERS A
 >  ABORTUS 

DOSSIER 028
Abortus - Women on Waves - Wetgeving


Inhoud



NB: grijze tekst betekent dat de betreffende link inmiddels is vervallen


Aktueel

2006

2004

  • Abortusboot terug naar Nederland (De Telegraaf, 9 september 2004). De Nederlandse abortusboot die in de afgelopen dagen tevergeefs heeft geprobeerd aan te meren in een haven in Portugal, maakt zich op voor de terugreis naar Nederland. De bemanning heeft nog een verzoek uitstaan om de haven van Aveiro te mogen binnenvaren, maar daarop is tot donderdagavond niet gereageerd.
  • Abortusboot mag Portugese wateren niet binnenvaren (De Volkskrant, 28 augustus 2004). Portugal wil niet dat het Nederlandse abortusschip van Women on Waves de territoriale wateren invaart. Women on Waves was van plan het schip zaterdag in de haven van Figuera da Foz, ongeveer 200 kilometer ten noorden van Lissabon, af te meren.
  • Women on Waves vaart uit naar Portugal (womenonwaves.org, 23 augustus 2004). Op uitnodiging van de Portugese organisaties Não te Prives, Youth Action for Peace, UMAR en Club Safe vaart het schip van Women on Waves uit naar Portugal, waar het ongeveer twee weken verblijft. Het doel van de expeditie naar Portugal is aandacht te vragen voor het recht op objectieve seksuele voorlichting, toegankelijkheid van voorbehoedsmiddelen en toegang tot legale en veilige abortus. Geschat wordt dat elk jaar in Portugal tussen de 20.000 en 40.000 illegale en onveilige abortussen plaatsvinden. Door zeer restrictieve abortuswetgeving is de kans voor een vrouw in Portugal om te sterven tijdens of door een abortus 150 keer groter dan voor een vrouw in Nederland.
  • Women on Waves vaart uit naar Portugal (De Telegraaf, 23 augustus 2004). Het abortusschip Women on Waves vaart maandag uit naar Portugal. Het is de bedoeling dat het schip maandagmiddag vertrekt uit de haven van Den Helder.
  • Women on Waves mag geen abortussen doen (NRC-Handelsblad, 21 augustus 2004). Stichting Women on waves krijgt van de bestuursrechter geen toestemming om op haar schip abortussen uit te voeren voor de kust van landen waar abortus illegaal is. Vorige week vroeg Women on waves een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam voor verruiming van hun vergunning.
  • Women on Waves vraagt de rechtbank de beperkende voorwaarde van 25 kilometer uit de abortuskliniekvergunning te schorsen (persbericht, 13 augustus 2004). Op 13 Augustus heeft Women on Waves tijdens een spoedvoorziening aan de rechtbank verzocht om de beperkende voorwaarde van 25 kilometer rond het Slotervaart ziekenhuis aan de WAZ vergunning voor het doen van eerste trimester zwangerschapsafbrekingen (tot 12 weken), die op 9 Juli eindelijk door staatsecretaris Ross werd verstrekt, te schorsen.
  • Artsen kiezen te snel voor abortus (Nederlands Dagblad, 4 maart 2004). Bij ongewenste zwangerschappen verwijzen huisartsen te snel door naar abortusklinieken, omdat zij vaak niet weten dat er alternatieven voor abortus voorhanden zijn. Vooral allochtone vrouwen krijgen bij een ongewenste zwangerschap het advies voor een abortus zonder dat zij worden geïnformeerd over andere vormen van hulpverlening. De pro-life organisatie VBOK heeft een consulent-huisart in dienst genomen om de doorverwijzing te verbeteren.
  • Portugal verwerpt versoepeling abortuswet (Reformatorisch Dagblad, 4 maart 2004). Het parlement van Portugal heeft woensdag elke versoepeling van de strenge abortuswetgeving verworpen, en wijst ook een referendum over de strafbaarheid van zwangerschapsonderbreking af.
  • Abortus in Nederland 2001-2002. Antwoord van staatssecretaris Ross dd. 16 februari 2004 op vragen van TK-leden Van der Vlies SGP) en Rouvoet CU).
  • Debat over abortus laait op in Portugal (Reformatorisch Dagblad, 18 februari 2004). Een rechter in Aveiro heeft zeven vrouwen en hun echtgenoten of partners en een arts vrijgesproken van abortus. De wetgeving in Portugal behoort tot een van de strengste in Europa. Het debat in Portugal laait hoog op.
  • Eveline Brandt: Abortuscijfer daaalt voor het eerst in tien jaar (Trouw, 9 januari 2004, tijdelijke link). Het aantal abortussen in de regio West- en Zuid-Nederland is in 2003 met 2 procent afgenomen. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat het abortuscijfer daalt. 
  • ''Abortuslobby moet strijden tegen Bush'' (Nederlands Dagblad, 7 januari 2004). Pro-abortus groeperingen in Europa moeten in het geweer komen tegen het 'christelijke Witte Huis' van president Bush. Dat zei voorzitter Adrienne Germain van de International Women's Health Coalition (IWHC) kortgeleden op een conferentie in Berlijn.
  • Ellen de Visser: Na tien jaar weer daling abortussen (De Volkskrant, 9 januari 2004). Het aantal abortussen in Nederland is voor het eerst in tien jaar gedaald. Bij de vijf abortusklinieken die zijn verenigd in de nieuwe koepel GWN, werden vorig jaar 9776 zwangerschappen afgebroken, een daling met ruim 4 procent ten opzichte van 2002. De andere negen klinieken beschikken nog

2003

  • Ross-van Dorp bezorgd over abortusboot (Nederlands Dagblad, 12 augustus 2003). Staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over de omstandigheden waaronder de abortusboot in Polen hulp verricht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet plaatse controleren en de abortusboot wordt door veel mensen als ,,aanstootgevend'' ervaren.
  • Opening van de Women on Waves tentoonstelling (Indymedia.nl, 12 juli 2003). Met nieuwe installaties van Willem Velthoven, de WOW mobiele abortuskliniek van Atelier van Lieshout en beelden van de laatste expeditie met de abortusboot die net afgerond is. Op de opening van de tentoonstelling zal de A-portable geïnstalleerd worden op een speciaal gebouwde constructie voor de ingang van de Mediamatic Supermarkt (bij de IJ-tunnel).
  • Frank Kools: Abortusstrijd in VS via de kentekenplaat (Trouw, 3 juli 2003). Al 30 jaar is abortus het meest beladen onderwerp in de Amerikaanse samenleving. Eén van de laatste, grote strijdpunten is nu of je een 'pro-leven'-tekst op de nummerplaat van je auto mag zetten.
  • Abortusschip brengt discussie in Polen op gang (Eindhovens Dagblad, 2 juli 2003). Wanda Nowicka, directrice van de Poolse Federatie voor Vrouwen en Familieplanning: 'Ik denk dat het een zeer zinvolle actie is. Abortus is de laatste week een echt discussieonderwerp in Polen geworden en politici houden zich er weer meer bezig.'
  • Abortusboot krijgt zegen Kamer (Nederlands Dagblad, 1 juli 2003). Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, SP, GroenLinks en D66 ondersteunt de reis van Women on Waves naar Polen. Volgens de partijen voert de abortusboot geen illegale abortussen uit en richt ze zich slechts op voorlichting en overtijdbehandeling via medicijnen.
  • Schip Women on Waves vaart uit (Reformatorisch Dagblad, 27 juni 2003). Het schip van de Nederlandse organisatie Women on Waves is donderdagmiddag de Poolse haven Wladyslawowo uitgevaren. Het ging naar internationale wateren en keerde in de avond terug. Een woordvoerster van de organisatie wilde om veiligheidsredenen niet kwijt of er tijdens de vaart Poolse vrouwen aan boord waren. In internationale wateren zou de organisatie de abortuspil kunnen verstrekken aan vrouwen die zestien dagen over tijd zijn. Bij terugkeer kwam opnieuw de douane aan boord.
  • Women on Waves krijgt boete (De Telegraaf, 26 juni 2003). De Nederlandse organisatie Women on Waves heeft woensdag een boete gekregen van de Poolse havenautoriteiten. De organisatie wordt bestraft omdat de 'abortusboot' afgelopen zondag zonder toestemming de haven van Wladyslawowo is binnengegaan.
  • Nederlandse abortusboot tergt Polen. Gestapo, roepen betogers (Rotterdams Dagblad, 23 juni 2003). Een Nederlandse abortusboot van de vrouwenorganisatie 'Women on Waves' verhit de gemoederen in het overwegend rooms-katholieke Polen. Het schip meerde gistermiddag na enig oponthoud af in de Poolse havenplaats Wladyslawowo. Op de kade stond een groepje betogers dat vaartuig en wachtende sympathisanten met eieren en rode verfbommetjes bekogelde.
  • Rechtbank wil abortuszaak niet heropenen (Nederlands Dagblad, 23 juni 2003). De federale districtsrechtbank van Dallas (Texas) heeft een verzoek afgewezen tot heropening van de rechtszaak die in 1973 leidde tot de legalisering van abortus in de Verenigde Staten.
  • Runa Hellinga: Polen aborteert er op los ondanks wet (Brabants Dagblad, 23 juni 2003). De komst van de abortusboot heeft de gemoederen in het overwegend katholieke Polen danig verhit. President Kwasniewski noemt het zelfs 'iets volstrekt negatiefs'. Maar hoe streng de abortuswetgeving ook is, er worden jaarlijkse op grote schaal abortussen uitgevoerd in Polen, door erkende artsen.
  • Mobiele kliniek abortusboot verzegeld (De Telegraaf, 23 juni 2003). De mobiele kliniek aan boord van de abortusboot in de Poolse havenstad Wladyslawowo is maandag verzegeld. Dat gebeurde na een inspectie van het Openbaar Ministerie op het schip van de organisatie Women on Waves. Dat heeft een woordvoerster maandag gezegd.
  • Abortusboot / Links en rechts Polen zien komst activistes als welkome afleiding (Trouw, 23 juni 2003). Alsof de vrouwen van de ''Langenort'' hun provocerende actie kracht wilden bijzetten, voer het abortusschip gisteren de haven van Wladyslawowo binnen tijdens de jaarlijkse mis voor zeelieden. Plaatselijke vissers dreigden al dagen van tevoren de haven te blokkeren om het uitdelen van abortuspillen aan boord van de ''Langenort'' onmogelijk te maken.
  • Ophef bij aankomst abortusboot (De Volkskrant, 23 juni 2003). De Nederlandse 'abortusboot' van Women on Waves ligt sinds zondagmiddag afgemeerd op een veilige plek in de Poolse havenplaats Wladyslawowo. Het schip werd bij binnenkomst vanaf de kade bekogeld met eieren en verfbommetjes, maar volgens een van de initiatiefnemers, gynaecologe Gunilla Kleiverda, zijn de lokale autoriteiten de varende vrouwenkliniek zeer terwille.
  • Poland: ''Abortion boat'' stirres up controversy (Indymedia.nl, 22 june, 2003). The Women On Waves ship, carrying a mobile abortion clinic, finally was allowed to enter a Polish harbour. The ship wich sails under dutch flag was welcomed by pro and contra demonstrators and is getting a lot of media attention in Poland.
  • Jan Willem Veenhof: Abortusboot koerst nu oostwaarts, naar Polen (Nederlands Dagblad, 20 juni 2003). Na twee jaar gaan de trossen weer los. De abortusboot van de vrouwenorganisatie Women on Waves (WoW) biedt vanaf vandaag Poolse vrouwen twee weken lang de gelegenheid ongewenste zwangerschappen af te breken.
  • Jan Hunin: Nederlandse abortusboot ergert het Roomse Polen (Het Parool, 21 juni 2003). Na Ierland en Malta te hebben opgeschikt met hun abortusboot Aurora, zijn de Nederlandse Women on Waves nu onderweg naar het zo mogelijk nog katholiekere Polen. Ze verwachten morgen aan te komen in de haven van Wladyslawowo. Om tot actie over te gaan zullen ze de Poolse territoriale wateren weer verlaten: het land heeft een van de strengste abortuswetgevingen van Europa.
  • Abortusboot onderweg naar Polen voor ''anticonceptie'' (De Volkskrant, 20 juni 2003). Na een eerste bezoek aan Ierland in 2001 is de ''abortusboot'' van Women on Waves nu onderweg naar het katholieke Polen. De varende vrouwenkliniek wordt zaterdag verwacht in de haven van het Poolse Wladyslawowo en blijft twee weken.
    • De Volkskrant corrigeerde op 21 juni 2003 de mededeling in dit bericht dat Women on Waves in 2001 niet zou zijn uitgenodigd door Ierse organisaties. De ''abortusboot'' was onder meer gevraagd door de Cork Women's Right to Choose. Zie over de Ierse campagne overigens ook de berichten elders op deze pagina.
  • Congres VS verbiedt partiële abortus (Nederlands Dagblad, 5 juni 2003). Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren met overweldigende meerderheid ingestemd met een verbod op partiële abortus. De uitslag (282 voor, 139 tegen) is een klinkende overwinning voor de prolifebeweging in de Verenigde Staten. President Bush zal de wet binnenkort ondertekenen.
  • Opdracht Evaluatie Wet afbreking Zwangerschap (WAZ). Brief dd. 13 mei 2003 van staatssecretaris Ross van Dorp (VWS) aan de Tweede Kamer.
    • Opdrachtbrief evaluatie WAZ aan ZonMW dd. 13 mei 2003, met als bijlage de Programmatekst waarin vermeld de centrale vraagstelling en de bijzondere aandachtspunten.
  • ''Schrap abortus uit Wetboek van Strafrecht'' (Reformatorisch Dagblad, 7 februari 2003). Abortus is een medische handeling. Schrap abortus uit het Wetboek van Strafrecht, net als in Canada. Dat schrijft directeur Margreet de Boer van het Clara Wichmann Instituut namens zestien vrouwen- en gezondheidsorganisaties gisteren in een brief aan de kabinetsinformateurs.
  • Anti-abortusactivist wegens moord veroordeeld (Nederlands Dagblad, 10 mei 2003). Een radicale Amerikaanse anti-abortusactivist is wegens moord op een abortusarts tot 25 jaar celstraf veroordeeld.
  • Prolife-feminisme keert zich tegen ''abortuscultuur'' (Nederlands Dagblad, 7 mei 2003). Het abortusstandpunt van sommige feministen komt dichtbij dat van prolife-kringen.
  • Meer abortussen bij allochtonen (Trouw, 2 mei 2003). Zo'n 60 % van de abortussen wordt door allochtonen ondergaan. Van Hall, voorzitter Stisan (koepel abortusklinieken) denkt dat ook de seksuele voorlichting zou beter moeten worden toegespitst op allochtone doelgroepen.
  • Tolken te druk voor abortushulp (Volkskrant, 2 mei 2003). De bewering van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid dat tolken binnen één minuut telefonisch beschikbaar zijn voor taalhulp bij abortus, klopt niet. Yvonne Hazeveld (vice-voorzitter Stisan): 'De tolkencentra zijn zeer druk bezet, er is hooguit een half uur om een afspraak te maken.
  • Abortusartsen: eis Inspectie voor klinieken onhaalbaar (Leidsch Dagblad, 1 mei 2003). K. van Bunningen van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA):  In abortusklinieken komen vrouwen met elke denkbare nationaliteit. 90 nationaliteiten in één jaar bv. in de abortuskliniek in Eindhoven. Het is praktisch onuitvoerbaar om telkens als er een vrouw komt die geen Nederlands spreekt een tolk te regelen.
  • Tolk verplicht bij abortus bij niet-Nederlands sprekende vrouw (De Volkskrant, 1 mei 2003). Vrouwen die geen Nederlands spreken, moeten in abortusklinieken worden bijgestaan door een tolk. Ziekenhuizen en klinieken kunnen gratis gebruik maken van gekwalificeerde tolken. Die zijn binnen een minuut telefonisch bereikbaar.
  • Tolken ingeschakeld bij abortus (persbericht ministerie van VWS, 29 april 2003). Vrouwen die geen Nederlands spreken, moeten in abortusklinieken worden bijgestaan door een tolk. Aldus staatssecretaris Ross  in antwoord op vragen van kamerleden Ormel en Sterk (CDA) over mogelijk onvrijwillige abortus.
  • Raoul du Pré: Terugdraaien abortuspraktijk is utopie (Volkskrant, 26 april 2003). Burgemeester Joop Alssema van Staphorst (CU): ''We moeten wel reëel blijven. Abortus en euthanasie zijn al heel lang gelegaliseerd. Dat zijn als het ware verworvenheden geworden, al hebben wij ons er dan sterk tegen verzet''.
  • Onvoldoende bewijs in onvrijwillige abortuszaak (Rotterdams Dagblad, 25 april 2003, tijdelijke link). Justitie neemt geen strafrechtelijk stappen in de zaak van een 32-jarige Marokkaanse vrouw uit Leiden die verklaarde tegen haar wil een abortus te hebben ondergaan. De Marokkaanse vrouw deed in januari aangifte tegen een Leidse abortuskliniek, tegen haar man en een schoonzus.
  • Riskante abortussen in Nigeria (promotie UvA op 24 april 2003). Winny Koster laat zien dat vrouwen in Nigeria abortus niet als een methode van geboortenbeperking gebruiken, maar als een manier om hun ongewenste zwangerschap geheim te houden, om schaamte te voorkomen en voor de buitenwereld te kunnen blijven voldoen aan dominante waarden en normen.
  • CDA-Kamerlid: Echte tolken nodig in abortuskliniek (Reformatorisch Dagblad, 18 april 2003). Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid moet ervoor zorgen dat allochtone vrouwen die geen Nederlands spreken zich in abortusklinieken ondubbelzinnig verstaanbaar kunnen maken.
  • SGP en CU noemen geen breekpunten (Nederlands Dagblad, 18 april 2003). ChristenUnie en SGP zijn serieus kandidaat in de kabinetsformatie. Beide partijen beseffen dat ze niet ''het onderste uit de kan kunnen halen'', maar ze vinden wel ''dat alles bespreekbaar moet zijn. Ook onze visie op abortus, euthanasie en homohuwelijk''.
  • Seksuele gezondheidszorg bedreigd. Gezondheids- en vrouwenorganisaties willen evaluatie abortuswet aangrijpen voor verbeteringen (Clara Wichmann Instituut, 6 februari 2003). Betreft:
    • Brief aan de kabinetsinformateurs over seksuele gezondheidszorg en evaluatie abortuswet (Clara Wichmann Instituut, 6 februari 2003). De brief werd ondertekend door het Clara Wichmann Instituut mede namens: Abortuscomité Wij vrouwen Eisen, Amsterdams Centrum voor Seksuele Gezondheid (MR70/Rutgershuis), Coordination Office of Women's Global Network for Reproductive Rights (WGNRR), HealthNet International, Institute of Social Studies, MA Population and Development, Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA), Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS), Raad Jongeren en Bevolking (RJB), Rutgers Nisso Groep Utrecht, Stichting Anticonceptie Nederland (SAN), Stichting Projecten Rusland in Ontwikkeling (PRO), Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (StiSan), Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), Werkgroep Maternal Health and Family Planning van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en Women on Waves.
  • Joke van Kampen: Geen seks, geen probleem (De Groene, 1 februari 2003). Abortus zal voorlopig legaal blijven in de Verenigde Staten, maar aan alle randen wordt geknabbeld. Onder George Bush wordt het steeds moeilijker om een abortus te krijgen. De rechten van de foetus gaan steeds vaker voor die van vrouwen.
  • Gunilla Kleiverda: Zinloze evaluatie abortuswet (Medisch Contact, 13 september 2002). Binnenkort wordt waarschijnlijk de Wet afbreking zwangerschap geëvalueerd. Het regeerakkoord suggereert dat deze wet bijdraagt aan goede kwaliteit van zorg. De twintig jaar oude wet wordt echter gekenmerkt door overregulering en zorginhoudelijke betutteling.
  • Abortusboot mag abortuspil verstrekken  (Trouw, 2 juli 2002)
  • Verzet CDA tegen permissie Borst voor abortusboot (NRC-Handelsblad, 1 juli 2002)
  • CDA, CU en SGP hekelen actie Borst. Minister staat abortusboot overtijdbehandeling toe (Reformatorisch Dagblad, 1 juli 2002)
  • Wij Vrouwen Eisen: Politiek geschipper rond abortusboot (WVE, persbericht 1 juli 20002)
  • Abortusboot mag de overtijdpil geven (Het Parool, 1 juli 2002)
  • Women on Waves kan weer uitvaren (Women on Waves, persbericht 1 juli 2002)

Achtergrondinformatie


Women on Waves in het nieuws
  • Dr. Gunilla Kleiverda: Abortusboot(Trouw, 16 februari 2002)
  • Wij Vrouwen Eisen: Afwijzing vergunning abortusboot is politiek steekspel (persbericht WvE, 9 februari 2002)
  • Geen vergunning voor abortusboot (Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2002)
  • Woede na besluit over abortusboot (NRC-Handelsblad, 8 februari 2002)
  • Jeroen van der Kris: Borst verbiedt abortus op boot (NRC-Handelsblad, 8 februari 2002)
  • Women on waves laat zich niet aan de ketting leggen (persbericht Wow, 8 februari 2002)
  • Gunilla Kleiverda en Rebecca Gomperts: Zestien dagen zijn zestien dagen. Voor overtijdbehandeling is geen vergunning nodig (Medisch Contact, 12 oktober 2001, jaargang 56, nr. 41). Voor de behandeling met Mifepriston, die de artsen van Women on Waves hun cliënten willen aanbieden, is geen formele vergunning nodig. Toch is zo'n vergunning wenselijk, al was het maar om problemen in de toekomst voor te zijn. Ook beschikbaar in pdf.
  • Wim Köhler: Afgedreven. Abortuspil op boot heropent discussie overtijdbehandeling (NRC-Handelsblad, 6 oktober 2001). De abortuspil is ruim een jaar in Nederland verkrijgbaar. Alleen in een ziekenhuis of abortuskliniek. Maar waarom mag de huisarts geen overtijdbehandeling geven? Waarom heeft de abortusboot een abortuskliniekvergunning nodig?
  • Joke van Kampen: Zijn ze nou helemaal gek geworden ? (De Groene Amsterdammer, 30 juni 2001). Achtervolgd door Babe Watch en internationale media doorkruiste de abortusboot van Women on Waves de Ierse wateren. Een der «women» hield een logboek bij.
  • Pieter van Os: Niet voor pietlutten (De Groene Amsterdammer, 23-6-2001). De abortusboot die momenteel in een Ierse haven ligt, huisvest een kunstwerk van Atelier van Lieshout waarvoor Women on Waves 72.000 gulden subsidie ontving. De kunstenaar: Het kon niet mooier.
  • Jeroen van der Kris: Ierse abortusactivist niet illegaal genoeg (NRC-Handelsblad, 19 juni 2001). 
  • Probleem is zichtbaar gemaakt. Ierse leden van Women on Waves wilden geen onwettige acties (NRC-Handelsblad, 19 juni 2001).
  • Nederlandse vlag (NRC-Handelsblad, hoofdredactioneel commentaar, 18 juni 2001). 
  • Maarten Huygen: Nepnieuws voor de goede zaak(NRC-Handelsblad, 16 juni 2001)
  • Eilish O'Regan: Publicity stunt claims rejected as abortion ship sails into disaster (The Irish Independent, June 16, 2001)
  • Hart bloedt, want abortussen op zee zijn uit den boze(De Volkskrant, 16 juni 2001)
  • Bert Wagendorp: Rebecca Gomperts strijdt naïef en compromisloos voor een betere wereld (De Volkskrant, 16 juni 2001). [ Bericht inmiddels offline]
  • Stieven Ramdharie: Abortusboot komt aan in Dublin(De Volkskrant, 15 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Progressieve RK organisatie positief over abortusboot (ANP-bericht, 15 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Ierse vrouwen zoeken hulp bij Women on Waves (ANP-bericht, 15 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Abortion ship arrives in Ireland (CNN, June 15, 2001)
  • Geen abortus op boot (NRC-Handelsblad, 15 juni 2001)
  • Protesten in Dublin tegen abortusboot (Het Parool, 14 juni 2001)
  • Arjan Paans: Schandeschip Aurora wacht warm welkom (Algemeen Dagblad, 14 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Ierse pro-lifebeweging zet tegenaanval in (Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Irish protest over abortion boat (CNN, June 13, 2001)
  • Artsen abortusboot riskeren 4,5 jaar cel (NRC-Handelsblad, 13 juni 2001)
  • Abortusboot niet te pakken. Borst verwacht dat arts verantwoordelijk handelt (Trouw, 13 juni 2001)
  • Trouw - Podium: discussie De abortusboot. Een goed initiatief ?
  • Wim Köhler en Jeroen van der Kris: Kans op abortus op zee is klein (NRC-Handelsblad, 12 juni 2001)
  • Abortuscircus (De Volkskrant, Commentaar, 12 juni 2001). Over dit commentaar kan gediscussieerd worden op de site van De Volkskrant: klik hier. En kijk meteen eens hoeveel mannen eraan deelnemen en hoe weinig vrouwen.  [Bericht inmiddels offline]
  • Dutch say abortion boat flouts law (CNN, June 12, 2001)
  • Aurora mag niet aborteren. Korthals: Artsen op abortusboot handelen in strijd met regels (Algemeen Dagblad, 12 juni 2001) [Bericht inmiddels offline]
  • Abortusboot vaart uit zonder vergunning (De Volkskrant, 12 juni 2001) [Bericht inmiddels offline]
  • Justitie kan abortusboot op zee niet aanpakken(Trouw, ANP-bericht, 12 juni 2001) [Bericht inmiddels offline]
  • Juridisch steekspel: Is die container daar op het dek wel een kliniek? (Trouw, 12 juni 2001)
  • Marlise Simons: Dutch Ship to Perform Abortions in International Waters (New York Times, June 11, 2001).  Probeer anders: Dutch Ship Is Outfitted to Bring Legal Abortions to the High Seas (zelfde bericht in International Herald Tribune, June 11, 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Floating abortion clinic sets sail (CNN, June 11, 2001)
  • Abortusboot vertrekt vanuit Scheveningen (Trouw, ANP-bericht, 11 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Nu abortus op boot uitvoeren strafbaar (Het Parool, 11 juni 2001)
  • Justitie onderzoekt legaliteit abortusboot(Trouw, ANP-bericht, 11 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Janny Groen: Artsen van abortusschip overtreden wet (De Volkskrant, 9 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Prijs voor gynaecologe abortusboot (NRC-Handelsblad, 8 juni 2001)
  • Janny Groen: Daar heb je weer zoiets raars uit Holland(De Volkskrant, 8 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Bert Wagendorp: Hard bidden om komst abortusboot te verijdelen (De Volkskrant, 8 juni 2001). [Bericht inmiddels offline]
  • Jeroen van der Kris en Floris van Straaten: Subsidie voor Women on Waves(NRC-Handelsblad, 7 juni 2001)
  • Nederlands abortusschip naar Ierland. CDA stelt vragen aan Borst (Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2001)
  • Janny Groen: Abortusboot vaart volgende week uit (De Volkskrant, 7 juni 2001)
  • Jeroen van der Kris: Nederlandse abortusboot vaart uit (NRC-Handelsblad, 6 juni 2001)


De vrouwen van Women on Waves


De Nederlandse abortuswetgeving

  • zie het overzicht op onze aparte pagina hiervoor.
    NB: teksten zijn bedoeld als achtergrondinfromatie bij het nieuws. Voor gebruik dient u officiële teksten te zoeken.


Sites / informatie


Steun