woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 beroep kamerlid v
 Alfabetisch
 Chronologisch
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  DEN HAAG  >  VROUWEN EN PARLEMENT  >  BEROEP KAMERLID V 

TENTOONSTELLING 1898 - 1998: BEROEP: KAMERLID (V)  

In het kader van de herdenking van de grote Nationale Vrouwententoonstelling 1898 namen Hanske Evenhuis-van Essen en Len Rempt-Halmmans de Jongh het initiatief om apart aandacht te besteden aan de vrouwelijke leden van het parlement. Van 30 oktober tot 18 december 1998 hingen in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw grote portretten van alle vrouwen die tot dan toe lid zijn (geweest) van de Eerste en Tweede Kamer. In hetzelfde jaar werd de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer gekozen: Jeltje van Nieuwenhoven. Zij was het die de tentoonstelling officieel opende.

De tentoonstelling omvatte naast portretten ook uitvoerige biografische gegevens over de Kamerleden, met voor hen kenmerkende uitspraken. Ook was audio-materiaal beschikbaar met historische opames van parlementaire discussies over bijvoorbeeld het verbod voor gehuwde vrouwen om betaalde arbeid te verrichten en  over abortus. Al dit materiaal werd bijeengezocht en geselecteerd door Dineke Stam en Francisca de Haan, beiden historica.

In deze rubriek staat de informatie uit deze tentoonstelling over de vrouwelijke leden van de Tweede Kamer. De redactie wil dit later nog aanvullen met de informatie over de vrouwelijke leden van de Eerste Kamer en met het audio-materiaal.

Beroep:

 

Colofon:

  • De werkgroep Beroep: Kamerlid (v) bestond uit Hanske Evenhuis-van Essen, Len Rempt-Halmmans de Jongh, Nel Barendregt, Louise Groenman en Andree van Es, alsmede Dineke Stam, Francisca de Haan en Carien Evenhuis.
  • Foto's: Mieke Schlaman.
  • De tentoonstelling werd financieel mogelijk gemaakt door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, alsmede door de gemeente Den Haag en Rijnja Repro.  
  • Organisatie: Joke Smit Stichting, met steun van het IIAV en de Tweede Kamer.

 

Beroep: