Het Vrouwenverdrag in Nederland anno 1997


4.10.2 Uitvoering van de verplichting volgens de ambtelijke rapportages

Volgens het ministerie van Justitie heeft het beleid tegen vrouwenhandel nog steeds prioriteit bij politie en Openbaar Ministerie. Nederland heeft volgens het ministerie in vergelijking tot andere landen binnen de Europese Unie een goede wetgeving en dito vervolgingspraktijk.

Het ministerie hoopt dat de opheffing van het bordeelverbod een extra mogelijkheid biedt tot bestrijding van vrouwenhandel. Justitie erkent dat de aangiftebereidheid bij vrouwenhandel laag is. Het ministerie stelt voor dat er enige verruiming komt van het vreemdelingenbeleid ten aanzien van slachtoffers van vrouwenhandel en dat er nagegaan wordt of het toekennen van een actie tot schadevergoeding de positie van slachtoffers kan versterken.

In de nabije toekomst zal een wetsvoorstel opheffen bordeelverbod bij de Tweede Kamer worden ingediend. [83] In de brief aan de Tweede Kamer van 29 oktober 1996 waarin de minister van Justitie dit wetsvoorstel aankondigt, wordt gesproken van uitdrukkelijke strafbaarstelling van exploitatie van onvrijwillige prostitutie en verhoging van de sancties als middel om effectiever strafrechtelijk optreden tegen exploitatie van onvrijwillige prostitutie mogelijk te maken. [84]

Het ministerie van VWS rapporteert dat Nederland het voortouw heeft genomen om tot Europese samenwerking en richtlijnen te komen ter bestrijding van vrouwenhandel. Het zal een van de thema's zijn tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 1997.

Ook het ministerie van SZW kondigt in zijn Beleidsbrief Emancipatie 1997 aan dat tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in 1997 bijzondere aandacht zal worden geschonken aan de preventie en bestrijding van internationale vrouwenhandel en aan de hulpverlening aan slachtoffers daarvan. Het is de bedoeling dat er een gedragscode voor overheden van ontvangende landen wordt opgesteld met onder meer maatregelen ter voorkoming en bestrijding van vrouwenhandel.