woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE

zaterdag 14 februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 Onze andere sites:
vrijdag 13 februari 2009

Afgelasting:

 • De bijeenkomst "Oswalt Kolle in gesprek met Hedy d’Ancona over de seksuele bevrijding in de jaren 60 en 70" (Amsterdam, Goethe-Institut, vrijdag 13 februari 2009, 18.00 uur), is afgelast wegens ziekte.

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Justitie pakt uitbuiting harder aan (Trouw, 13 februari 2009). Mensenhandel buiten de sekssector leidt in Nederland nauwelijks tot veroordelingen. Minister Hirsch Ballin van justitie verscherpt de aanpak.
 • Jeroen Siebelink: De chemie van topvrouwen met duobanen (Intermediair, februari 2009). Topfunctionarissen met duobanen zijn uniek in het bedrijfsleven. Meestal zijn het vrouwen. Samenwerken op een hoge positie vereist chemie. Maar áls die er is, dan heeft de werkgever twee stel hersenen voor de prijs van één. ‘Niemand speelt ons uit elkaar.'
 • Seksueel probleem is deels cultureel bepaald (NRC-Handelsblad, 12 februari 2009). Seksuele voorlichting moet meer gaan over relationele vaardigheden, respect voor elkaar en weerbaarheid. Onder sommige groepen allochtonen is sprake van een „losse levensstijl waarin het ervaren en het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen acties niet centraal staat”. Uit eerder onderzoek bleek dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn als het gaat om seksueel overdraagbare aandoeningen en onbedoelde zwangerschappen. Bovendien zijn zij vaker slachtoffer en dader van seksueel geweld.
 • Vier op de tien Turkse vrouwen wordt mishandeld (Telegraaf, 12 februari 2009). Huiselijk geweld blijft een groot probleem in Turkije. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van een Turkse overheidsdienst, dat zich bezighoudt met het verbeteren van de rechten van vrouwen. De criminele gedragingen van de mannen blijven doorgaans onbestraft.

Agenda:

 • maandag 23 februari 2009: Hoe overleef ik de kriedietcrisis? Talkshow georganiseerd door Women Inc. Vrouwen zijn kampioen deeltijd werken en flex werken. Hebben zij meer kans op ontslag? Ook de aanwas van vrouwelijke zelfstandige ondernemers neemt flink toe. Is bij deze ‘zzp-ers’ (zelfstandigen zonder personeel) een terugloop aan opdrachten te verwachten? Net nu bedrijven eindelijk het belang van meer vrouwen aan de top beginnen te ontdekken grijpt de kredietcrisis om zich heen. Wat heeft dat voor gevolgen? Plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam. Tijd: 20.00 - 21.45 uur.
 • woensdag 25 februari 2009:  Fay Weldon in gesprek met Kristien Hemmerechts . Plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam. Tijd: 20.00 - 21.30 uur. Entree: 7,50.

Onze andere sites:
donderdag 12 februari 2009

Aktueel > Agenda:
woensdag 11 februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Meer uren formele kinderopvang bij hogere arbeidsduur (CBS, 11 februari 2009). Moeders die veel uren werken, maken meer gebruik van formele kinderopvang dan moeders met een kleine baan. Een moeder met een volledige baan had bijna 1 550 uur kinderopvang per jaar. Dat is aanzienlijk meer dan moeders met een kleine deeltijdbaan (ruim 1 000 uur). Daarentegen hangt het aantal opvanguren nauwelijks samen met de arbeidsuren van de vaders.
 • Gezonde levensverwachting neemt toe (CBS, 11 februari 2009). Anders dan bij mannen is de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid bij vrouwen niet toegenomen. Al sinds de jaren tachtig is deze met ongeveer 63 jaar vrij constant. Doordat de totale levensverwachting van vrouwen wel licht is toegenomen, betekent dit dat vrouwen tegenwoordig een groter deel van hun leven doorbrengen in minder goed ervaren gezondheid. Bij mannen is sinds begin jaren tachtig is  levensverwachting in als goed ervaren gezondheid toegenomen van 60 naar bijna 65 jaar in 2007

Onze andere sites:
dinsdag 10 februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • 'Vrouwen moeten na ingreep sneller aan het werk' (AD, 9 februari 2009). Vrouwen gaan na een gynaecologische ingreep vaak te laat weer aan het werk: veel artsen weten niet goed wanneer en hoe hun patiënten weer kunnen beginnen met werken. Ook is er vaak nauwelijks communicatie tussen de verschillende doktoren met wie iemand te maken heeft. Het VU medisch centrum in Amsterdam begint hiernaar samen met een aantal beroeps- en patiëntenverenigingen een groot onderzoek, om duidelijke richtlijnen te ontwikkelen over wanneer en hoe vrouwen na een ingreep weer aan de slag kunnen.maandag 9 februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Slechts 28% doet aangifte na delict (Trouw, 9 februari 2009). Slechts 28 procent van overtredingen en misdrijven waarvan personen slachtoffer zijn geworden, leidt tot aangifte bij de politie. Slachtoffers van seksuele delicten stappen slechts in zeven procent van de gevallen naar de politie.

Onze andere sites:
zondag 8 februari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Binnenkort meer werkende vrouwen dan mannen in VS (Nu.nl, 6 februari 2009) . Voor het eerst in de geschiedenis zal binnenkort het aantal werkende vrouwen het aantal werkende mannen in de Verenigde Staten overtreffen. Dat heeft weinig te maken met toenemende emancipatie, maar alles met de recessie. Vooral mannen (82 procent van totale banenverlies) verliezen hun baan omdat zij werken in de sectoren waar tot nu toe de hardste klappen zijn gevallen, de industrie en bouw. Het onderwijs en de zorg hebben vooralsnog weinig last van de recessie en daar werken vooral vrouwen.
 • Genitale marteling (NRC-Handelsblad, 6 februari 2009, hoofdredactioneel commentaar). Vandaag, op de ‘Internationale Dag van Zero Tolerance Tegen Vrouwelijke Genitale Verminking’, heeft staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) aangekondigd dat ze in 2012 van artsen, leerkrachten en leidsters van peuterspeelzalen verwacht dat zij bij machte zijn om een dreigende besnijdenis van meisjes te herkennen. Ze zijn gehouden om in actie te komen, bijvoorbeeld door het  Advies- en Meldpunt Kindermishandeling te alarmeren. 
 • Meer aandacht voor meisjesbesnijdenis in MK's en Kinderbescherming. VWS, 6 februari 2009.  Opleiding en training van medewerkers bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s) en de Raad voor de Kinderbescherming over meisjesbesnijdenis, aanstelling van aandachtsfunctionarissen en betere samenwerking tussen de ketenpartners. Dat zijn enkele maatregelen die het kabinet bij de AMK’s en de Raad treft in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking. Zie ook:
 • Wie de slachtoffers echt telt zet zijn reputatie op het spel (Trouw, 6 februari 2009). De aandacht voor mensenhandel – waarin jaarlijks naar schatting 2,4 miljoen mensen ’omgaan’ – groeit. Maar ondanks een indrukwekkend aantal nieuwe verdragen is het fenomeen nauwelijks uit te bannen. Het begin van een serie.

Onze andere sites > www.vrouwenverdrag.nl:

 • Margreet de Boer, Maria Lourijsen: VN-Vrouwenverdrag Schaduwproces. Weblog met persoonlijke bijdragen van verschillende mensen die meewerken aan de schaduwraportage die het Netwerk VN-Vrouwenverdrag maakt bij de vijfde regeringsrapportage. Impressies van bijeenkomsten, overpeinzingen en verzuchtingen bij het verzamelen van materiaal en het schrijven van input, maar ook, en misschien wel vooral, berichten van de afgevaardigden van het Netwerk bij de sessies van het CEDAW-Comité.
  De weblog is gesart i.v.m. de Pre-session van het CEDAW, maar zal ook daarna worden voortgezet, tot en met de behandeling van de Nederlandse rapportage, januari 2010.

 [ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...... april 2010

LOVER2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis PrijsMarja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

klik hier

Nemesis 1984-2003digitaal !


Women Inc. AgencySpeakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

VrouwenwoensdagElke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!