woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE

zondag 21 december 2008

Nieuws (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • "Vrouwelijke managers eerlijker dan mannen" (Trouw, 20 december 2008). Vrouwelijke managers zijn eerlijker dan mannelijke managers. Dit blijkt uit onderzoek van Yupinj Jia, die dinsdag aan de Universiteit van Tilburg haar proefschrift verdedigt over de wijze waarop in het bedrijfsleven gerapporteerd wordt.
 • Promotie Jia: Karakter manager van invloed op bedrijfsresultaat (Universiteit van Tilburg, 20 december 2008). De boekhoudschandalen, torenhoge bonussen en mogelijk frauduleus handelen van managers staan volop in de belangstelling. Nog niet eerder is onderzocht wat de rol van de persoonlijkheid van een manager bij het afleggen van financiële verantwoordelijkheid is. Yuping Jia, onderzoekster van de Universiteit van Tilburg, kwam tot de conclusie dat karaktertrekken als eerlijkheid, ambitie, en ook de sociale omgeving van managers een grote rol spelen bij de getrouwheid van de rapportage over de bedrijfsresultaten. Jia vond dat vrouwelijke managers eerlijker zijn dan mannen en dat als collega's eerlijk rapporteren andere managers dat ook doen.
 • Uitgehuwelijkte vrouw krijgt Britse bescherming (De Telegraaf, 19 december 2008). Een dokter die in Bangladesh werd gegijzeld door haar ouders omdat ze haar wilden uithuwelijken, krijgt bescherming in Groot-Brittannië. Ze mag het land niet worden uitgezet zonder haar eigen toestemming. Dat heeft het hooggerechtshof in Londen vrijdag bepaald, meldde de BBC.

Nieuwsarchief:

 • Jan Bouwens: Concurrentie zet vrouwendiscriminatie onder druk (Me Judice, jaargang 1, 23 mei 2008.). In 2007 heeft het kabinet met de sociale partners afgesproken dat de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen moeten worden gereduceerd. Vrouwen zijn echter meer gebaat bij concurrentie tussen bedrijven dan bij dit soort papieren beloften.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Joke Kniesmeijer overleden (De Volkskrant, 20 december 2008). In Amsterdam is woensdag op 60-jarige leeftijd Joke Kniesmeijer overleden, zo heeft haar familie zaterdag bekendgemaakt. Kniesmeijer was jarenlang het gezicht van de Anne Frank Stichting en speelde een prominente rol in de strijd tegen racisme.vrijdag 19 december 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jury Joke Smit Prijs bekend | Inzendingen voordrachten nog mogelijk (Ministerie van OCW, 16 december 2008). U kunt nog tot 16 januari 2009 kandidaten voorstellen voor de Joke Smit prijs 2009. Hiermee is de deadline voor inzendingen met een maand verlengd. De door minister Plasterk ingestelde jury bestaat uit  Henriëtte Prast (voorzitter, lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar persoonlijke financiële planning), Francine Houben (directeur Mecanoo Architects) en Koos van der Steenhoven (secretaris-generaal van het Ministerie van OCW).
 • Alle troeven in handen (emancipatieweb.nl, december 2008). Tussen 2004 en 2007 was de subsidie­regeling Emancipatieprojecten van kracht. De regeling had tot doel het emancipatieproces in de Nederlandse samenleving te versterken en was in het bijzonder bedoeld voor kwetsbare vrouwen. Het resultaat was een groot aantal projecten die op uiteenlopende wijze grote aantallen vrouwen wisten te bereiken. De Directie Emancipatie van het Ministerie van OCW heeft uit al deze projecten de hoogste troeven geselecteerd. Kansrijke en veelbelovende initiatieven die vragen om navolging.

dinsdag 16 december 2008

Nieuwsarchief:

 • Kabinet vraagt advies over wet regulering prostitutie (Ministerie van BZK, persbericht 9 december 2008). Voor alle soorten seksbedrijven (bordelen, clubs, escortbedrijven, bioscopen, massagesalons) komt er een vergunningplicht. Voor zelfstandig werkende prostituees komt er een registratieplicht. Daarnaast worden klanten die gebruik maken van illegale prostitutie strafbaar.maandag 15 december 2008

Nieuws:

 • Topvrouwen leveren meer op dan topmannen (Management Team, 15 december 2008). Er moeten meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven komen. Dat is goed voor uw onderneming. Bedrijven met een vrouw in de board halen gemiddeld ruim 23 procent rendement op eigen vermogen. Bij ondernemingen met alleen mannen in de top is dat bijna 14 procent.zondag 14 december 2008

Nieuws:

 • Vaticaan wijst kunstmatige bevruchting af (NRC-Handelsblad, 13 december 2008). Het Vaticaan volhardt in zijn afwijzing van reageerbuisbevruchting (ivf), klonen en het gebruik van embryo’s voor stamcelonderzoek. Dat blijkt uit een document over recente ontwikkelingen in de biomedische technologie dat het Vaticaan gisteren uitbracht.
 • Arno Haijtema: Album van vijftig jaar kermisfoto's (De Volkskrant, 8 december 2008). Ria van Dijk (88) ging ruim vijftig jaar lang bijna elk jaar naar de schiettent op de kermis. Haar trofeeën, de door haar gewonnen foto’s, werden gebundeld in een album dat is uitgegeven door KesselsKramer. Verborgen op zolders, vergeten onder dikke lagen stof, in schoenendozen en koekblikken liggen talloze fotografische schatten. Vakanties, hoogtijdagen, feestjes, elke familie bewaart er foto’s van en bijna altijd raken die in de vergetelheid.
 • Arno Haijtema: De eerste fotografe die op het slagveld stierf (De Volkskrant, 12 december 2008). Bij haar vroege dood in 1937 werd de Duitse fotografe Gerda Taro door de Franse communisten uitgeroepen tot antifascistisch martelaar. Ze was de eerste vrouwelijke fotograaf die stierf op het slagveld, tijdens de Spaanse burgeroorlog. Ze kreeg een heldenbegrafenis, door duizenden bijgewoond. Ze publiceerde haar reportages in toonaangevende Europese bladen. Maar al snel raakte haar werk in de vergetelheid en werd ze vooral nog in één adem genoemd met Robert Capa – omdat ze het liefje was van de beroemdste oorlogfotograaf.
 • Marijn Schrijver: Voorloopster van de seksuele revolutie (De Volkskrant, 13 december 2008). Met haar wulpse rondingen en ravenzwarte haar werd pin-upgirl Bettie Page een icoon van de jaren vijftig. Haar afbeelding sierde miljoenen kluisjes, garagemuren, speelkaarten en jongensslaapkamers. Haar afbeelding sierde miljoenen kluisjes, garagemuren, speelkaarten en jongensslaapkamers. Hoewel haar carrière als pin-upgirl maar zeven jaar duurde, was Bettie Page volgens Playboy hét model van de twintigste eeuw.
 • Mannelijke studenten rijden graag tegen vrouwen op (De Volkskrant, 13 december 2008).70 Procent van de mannelijke studenten vindt dat zij op de dansvloer tegen vrouwen mogen oprijden. Dat blijkt uit een peiling die de Universiteitskrant (UK) Groningen heeft gehouden onder noordelijke studenten. De studenten vinden wel dat het verschil maakt of het meisje een kort rokje draagt of een spijkerbroek. Bij de vrouwen is het resultaat omgedraaid: vier van de vijf ondervraagde studentes vindt dat het absoluut niet kan. Aanleiding voor de peiling van de UK waren klachten van vrouwelijke studenten over het uitgaansgedrag van de mannen.donderdag 11 december 2008

Nieuws:

 • Willemijn  Kruijssen: Papadag: niet minder werken, maar anders (Intermediair, 10 december 2008). De discussie over werk en gezin is te lang door vrouwen gevoerd, zegt Rutger Groot Wassink, beleidsmedewerker FNV Jong. Nu zijn mannen aan zet.
 • Grote steden willen term loverboy ook lozen (Trouw, 10 december 2008). De vier grote steden kunnen zich vinden in het plan van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) af te raken van de term loverboy. Dat geven de woordvoerders van deze gemeenten woensdag aan. De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) Rotterdam-Rijnmond start in september volgend jaar zelfs een campagne om van de term af te komen.
 • Britten willen ''Eén wet voor iedereen' (Trouw, 10 december 2008). Britse mensenrechtenactivisten hebben het zestigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vandaag aangegrepen voor een campagne tegen de sharia-rechtbanken in Groot-Brittannië. De actie ’Eén wet voor iedereen’ start vanmiddag bij het Britse parlement. Volgens organisator Maryam Namazie zijn de regels uit de sharia - op de Koran gestoelde wetgeving - discriminerend en onrechtvaardig, met name voor kinderen en vrouwen. „Rechten en rechtvaardigheid zijn bedoeld voor mensen, niet voor religies en culturen”, aldus Namazie.
 • Unicef: ouderschapsverlof kort en kinderopvang duur (Trouw, 10 december 2008). Het ouderschapsverlof in Nederland is te kort en de kinderopvang is relatief duur. Dat stelt VN-organisatie Unicef donderdag in een onderzoeksrapport over de omgang van rijke landen met jonge kinderen. Het ouderschapsverlof in Nederland is zelfs een van de kortste van alle landen in de Europese Unie. Als kinderen om die reden lange dagen in de opvang moeten verblijven, kan dit negatieve gevolgen hebben voor hun ontwikkeling, aldus Unicef. Volgens het rapport betalen Nederlandse ouders gemiddeld 44 procent van de totale kosten die voor kinderopvang gemaakt worden. Een lager percentage zou de opvang voor iedereen toegankelijker maken, concludeert Unicef.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...... april 2010

LOVER2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis PrijsMarja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

klik hier

Nemesis 1984-2003digitaal !


Women Inc. AgencySpeakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

VrouwenwoensdagElke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!