woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 nieuw op de site
 Archief
 Nieuwsbrief
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE 
NIEUW OP DE SITE

dinsdag 27 januari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

  • Uitvoering moties en toezeggingen notaoverleg 7 en 11 november 2007 . Brief dd. 26 januari 2009 van minister Plasterk (Emancipatie) aan de Tweede Kamer. Alle moties en toezeggingen uit 2007 zijn uitgevoerd resp. overgedragen aan andere bewindspersone. Enkele zullen nog tot nadere informatie leiden, zoals inzake schooluitval allochtone meisjes, ondersteuning alleenstaande studerende moeders, en belasting van vrouwen door ambities.

Vrouwendag 2009:




maandag 26 januari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

  • Preventieve aanpak genitale verminking van meisjes lijkt vruchten af te werpen (persbericht VWS, 26 januari 2009). Vrouwelijke genitale verminking (meisjesbesnijdenis) is de afgelopen jaren op de agenda gekomen van werkers binnen de jeugdgezondheidszorg. De onderzoeker van B&A Consulting hebben de indruk dat meisjes door deze aanpak worden behoed voor besnijdenis. Zo kennen JGZ’ers het gepreksprotocol en weten ze hoe ze VGV moeten registreren.
  • Hulp aan zwangere vrouw na verkrachting ronduit slecht (Brabants Dagblad, 26 januari 2009). De hulpverlening aan vrouwen die zwanger worden na seksueel geweld, schiet tekort.Huisartsen en andere hulpverleners hebben vaak een blinde vlek, omdat ze niet kúnnen of wíllen geloven dat het voorkomt, zo stellen kenniscentrum seksualiteit Rutgers Nisso Groep en FIOM, organisatie voor psychosociale hulp op een conferentie in Amersfoort vandaag.
  • Diederik van Hoogstraten: VN-fonds blij met snel besluit Obama (Volkskrant, 26 januari 2009). UNFPA, e gezondheidsorganisatie van de VN kreeg van de Verenigde Staten bijna geen geld onder de vorige president, George W. Bush. Zo wilde Bush zijn weerzin tegen abortus tonen. Groepen als de International Women’s Health Coalition reageren verheugd op het besluit van Obama om dit terug te draaien.  ‘Een belofte aan vrouwen overal’, zegt voorzitter Adrienne Germain. ‘De regering weet dat er geen vrede en veiligheid zal zijn todat we een rechtvaardig en gezond leven voor elke vrouw en elk meisje zeker stellen.’



zaterdag 24 januari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

  • Natalie Righton: Aanpak genitale mutilatie meisjes zit vast (Volkskrant, 24 januari 2009). De aanpak van meisjesbesnijdenis in Nederland sorteert niet of nauwelijks effect, zo blijkt uit het nog vertrouwelijke rapport Drie jaar pilots Vrouwelijke Genitale Verminking. Het ministerie van Volksgezondheid investeerde de afgelopen drie jaar 3 miljoen euro in activiteiten om genitale verminking te voorkomen. Dit leidde tot slechts vier meldingen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) over meisjes die mogelijk het slachtoffer zouden worden van besnijdenis. Het is onduidelijk of dat lot ze bespaard is gebleven.
  • Obama breekt met abortusbeleid Bush (NRC-Handelsblad, 24 januari 2009). President Obama heeft gisteren het verbod geschrapt op overheidssteun aan internationale hulporganisaties die abortus uitvoeren of er informatie over geven. Het besluit wordt gezien als een overwinning voor pleitbezorgers van het recht op abortus. Organisaties die in de derde wereld gezondheidszorg, anticonceptie en aidspreventie verstrekken, zullen nu niet langer van Amerikaanse financiële hulp verstoken blijven.
  • Peter de Graaf: Ideale vrouw is niet langer mannending (Volkskrant, 24 januari 2009). Tentoonstelling in het Noordbrabants Museum belicht een veranderd ideaalbeeld: van deugd naar plastisch chirurg. Tot de emancipatiegolf waren het louter mannen die het beeld van de ideale vrouw bepaalden. ...Tegenwoordig spiegelen veel vrouwen (en mannen) zich aan rolmodellen op tv, internet en in tijdschriften. ‘Maar vrouwen, en vrouwelijke kunstenaars, kunnen zich nu ook verzetten tegen een opgedrongen ideaalbeeld’, zegt conservator Maureen Trappeniers.
  • Meer verdeeldheid over SGP-vrouw in Kamer (ND, 23 januari 2009). Onder SGP-jongeren is sprake van een toenemende verdeeldheid over de vraag of er een vrouwelijk Kamerlid mag komen. Een meerderheid van de jongeren heeft hier geen problemen mee, maar de groep jonge tegenstanders is de afgelopen jaren gegroeid.
  • Extra inspanning diversiteit in managementfuncties Rijk (persbericht BZK, 23 januari 2009). Het kabinet gaat zich extra inspannen om het aantal vrouwen in managementfuncties bij de rijksoverheid te vergroten. De doelstelling van het kabinet is dat de Algemene Bestuursdienst (ABD) in 2011 voor 25% uit vrouwen bestaat. Per 1 januari 2009 is het percentage nog 20%. Alle ministers hebben toegezegd persoonlijk aandacht te besteden aan de benoeming van vrouwen op ABD niveau.



woensdag 21 januari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

  • Haagse prijs voor homo-emancipatie (Den Haag westnieuws, 17 januari 2009). De gemeente Den Haag gaat jaarlijks een prijs uitreiken aan een organisatie of persoon die zich heeft ingezet voor de homo-emancipatie in de stad. Aan de John Blankensteinprijs is een kunstwerk en een bedrag van 2500 euro verbonden. In juni van dit jaar wordt de eerste John Blankensteinprijs uitgereikt tijdens de week van Roze Zaterdag.



dinsdag 20 januari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

  • Ondanks geweld van de Taliban gaan de meisjes naar school (Volkskrant, 20 januari 2009). De Taliban vinden het een schande dat meisjes onderwijs krijgen. De meisjes worden bedreigd en mishandeld, maar blijven naar school gaan.
  • Maartje van Hoek, Aimée Kiene: Margriet van der Linden: eigengereid boegbeeld van het feminisme (Volkskrant, 20 januari 2009). Margriet van der Linden (38) bijt nog liever haar tong af dan dat ze iets prijs geeft over de vernieuwingen van feministisch maandblad Opzij. De bezem is door het blad gegaan, een half jaar nadat Van der Linden als hoofdredacteur aantrad. 'We zijn nog lang niet klaar met schrijven over de emancipatie van de vrouw’.
  • Rob van de Berg: Vrouwen schaken net zo goed, alleen niet zo vaak (NRC-Handelsblad, 17 januari 2009). Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke Nobelprijswinnaars of schaakgrootmeesters? Zijn vrouwen soms minder goed in wetenschappelijk onderzoek of in schaken? Nee. Volgens Merim Bilalic (Universiteit  Oxford) ligt het aan de statistiek: er zijn eenvoudigweg méér mannen die zich met wetenschap of schaken bezig houden, en daarom is de kans groter dat er zich onder hen exceptioneel goede vertegenwoordigers bevinden
  • 'Machtigste vrouw' houdt Dales-lezing (De Gelderlander, 19 januari 2009). Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV en volgens de Volkskrant 'de machtigste vrouw van Nederland', spreekt vrijdag 6 februari de Burgemeester Dales Lezing uit.



maandag 19 januari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

  • Rob Vreeken: Slim, jong en gesluierd in Dubai (De Volkskrant, 19 januari 2009). Tussen moederschap en moderniteit. Drie jonge vrouwen praten over hun leven in Dubai. ‘Maitha, hoe vind je ooit een man als je zulke eisen stelt?’ Slim, welbespraakt, gesluierd en perfect in Engels. Maar dan ook echt perfect, want ze studeren aan de Engelstalige Zayed Universiteit in Dubai. Drie jonge vrouwen – meisjes? – in de Verenigde Arabische Emiraten praten over werk, trouwen, mannen, uitgaan en vrouwenrechten in een land waar moderniteit en de oer-traditionele islamitische cultuur een merkwaardige mix vormen.
  • Britse vrouwen verdienen goed in de gamesindustrie (De Telegraaf, 19 januari 2009). Vrouwen mogen misschien in de minderheid zijn, maar in Groot-Brittannië verdienen ze per jaar gemiddeld £2.000 (ongeveer €2.250) meer dan hun mannelijke collega’s.



vrijdag 16 januari 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

  • Dordtse moslima: 'Vernederd door sportschool' (Algemeen Dagblad / Drechtsteden, 16 januari 2009). De vernedering was te pijnlijk. De Dordtse moslima Zoubida Jamal (34) juicht het daarom toe dat staatssecretaris J. Bussemaker (Sport) het verbod op hoofddoekjes in sportscholen wil aankaarten.
    Twee jaar geleden werd de Dordtse moslima, net zoals de Schiedamse Karima Bouhannouch, in fitnessscentrum Fit For Free geweigerd omdat zij een hooffdoek droeg bij het sporten. ,,Ik was geschokt en voelde me vernederd toen medewerkers in de training op me afkwamen en zeiden dat ik weg moest. Ik heb in de auto zitten brullen. Het deed pijn.’’
  • Ariejan Korteweg: Bescherm ijzeren vrouwen tegen zichzelf (De Volkskrant, 13 januari 2009). Als Sarkozy een kerel was geweest, dan had hij zijn net bevallen minister Dati tegen haarzelf in bescherming genomen. Een vrouw die na een kraambed weer in de buitenwereld komt, kijkt vaak als een vreemde in Jeruzalem. Het is wennen na een periode van geconcentreerde aandacht voor één onderwerp: de baby. Zo niet Rachida Dati (43). Toen de Franse minister van Justitie vorige week voor het eerst de kraamkliniek uitstapte, zag ze er uit zoals anders.
  • GroenLinks past Initiatiefwet Vaderverlof aan (GroenLinks.nl, 15 januari 2009). Ineke van Gent en Femke Halsema komen met een aangepast voorstel voor het Vaderverlof. Tijdens het debat over verlofregelingen vandaag in de Kamer hoopt Ineke van Gent een Kamermeerderheid achter het Vaderverlof te krijgen. Ook zal zij minister Donner de nota ‘Werken zonder zorgen?!’ overhandigen met daarin voorstellen om ouders die werk en zorg moeten combineren daadwerkelijk te ondersteunen.
  • M/V. SCP-Nieuwjaarsuitgave 2009 (SCP, januari 2009). Traditionele nieuwjaarsuitgave van het SCP, waarin de medewerkers in kort bestek op luchtige - doch serieuze - wijze op een thema ingaan. Dit jaar op de verschillen en overeenkomsten tussen man en vrouw. Directe relaties van het SCP krijgen het boekje toegestuurd. Overigen kunnen de tekst hier downloaden.
  • Margot Wallstrom: Towards a more female-centred foreign policy (EUObserver.com, 12 January 2009). The recent nomination by incoming US President Barack Obama of senator Hillary Clinton as the next secretary of state and Susan Rice as the new US Ambassador to the UN confirms that more countries are choosing to appoint females to represent their countries in the international arena.
  • Enova op de bres voor gescheiden vaders (RTV Noord, 9 januari 2009). Na een scheiding verkeren vaders in een ongelijkwaardige positie ten opzichte van de moeder, blijkt uit een onderzoek van Enova emancipatie adviesbureau Drenthe en de Rijksuniversiteit Groningen.
    Na een scheiding komt 80 procent van alle kinderen bij de moeder terecht. Vaders voelen zich vaak afhankelijk van de moeder in hun rol van opvoeder. Ook gaan overleg en afspraken na de scheiding vaak niet soepel. Emancipatiebureau Enova maakt zich hard voor de vaders die er na een scheiding slecht afkomen.
  • Cisca Dresselhuys schenkt oeuvreprijs aan LOVER (De Gelderlander, 8 januari 2009). Cisca Dresselhuys, journalist en voormalig hoofdredacteur van Opzij, schenkt het geld dat zij ontving voor de Mercur d'Or/LOF-prijs voor Publiekstijdschriften aan LOVER. Het bedrag dat verbonden is aan de prijs, 10.000 euro, dient besteed te worden aan een initiatief ten gunste van het tijdschriftenvak, meldde zij donderdag.

Archief nieuwslinks:

  • Malou van Hintum: Biologische verschillen zijn geen absolute verschillen (De Volkskrant, 6 januari 2009). Zeker verschillen vrouwen en mannen van elkaar. Maar de laatste eeuwen wordt dat steeds minder. 'Het feminisme is dood, leve de biologie' schrijft bijzonder hoogleraar vertebraten-paleontologie Jelle Reumer. Zijn artikel bestaat uit een opeenstapeling van misverstanden en halve waarheden. Daarbij valt  op dat hij nergens zijn stelling onderbouwt dat er sprake is van ‘volstrekt verschillende belangen’ tussen mannen en vrouwen en ‘grote en opvallende verschillen tussen de geslachten’. Welke zijn dat dan wel?
  • Henk Hanssen:  Fulltime baan en toch goede vader (Trouw, 18 december 2008). Praat vaders geen schuldgevoel aan omdat zij geen papa-dag opnemen. Een vader kan zoveel meer.

Aktueel > Agenda:

  • vrijdag 1 februari 2009 (14.00 - 16.00): Prof. dr. Siv Gustaffson: Waarom de Nederlandse vrouw vaker in deeltijd werkt. Universiteit van Amsterdam. Afscheidscollege van prof. dr. Siv Gustafsson als hoogleraar Vergelijkende bevolkings- en emancipatie-economie. Waarom werken Nederlandse vrouwen vaker in deeltijd dan vrouwen in omringende landen? Is dat omdat Nederlandse vrouwen een voorkeur voor deeltijdfeminisme hebben, zoals publiciste Heleen Mees stelt, of is het omdat voltijds werken economisch ongunstig voor hen uitpakt? Deze vragen staan centraal in het afscheidscollege van Siv Gustafsson. De economische theorie stelt dat als de budgetrestricties veranderen, gedrag zal veranderen, mits de voorkeuren blijven bestaan.

Gesignaleerd (geen openbare links beschikbaar):

  • Jorien de Lege: Het glazen plafond is dubbeldik (De Volkskrant, 3 januari 2009). Meedoen met mannen om als vrouw een hoge functie te krijgen, helpt niet. Vrouwen worden dubbel benadeeld. [...] De Amerikaanse psychologen Phelan, Moss-Racusin en Rudman van Rutgers University/New Brunswick publiceerden deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Women Quarterly een somber beeld. Vrouwen die solliciteren naar een leidinggevende functie worden of afgewezen omdat ze niet competent genoeg zouden zijn, of afgewezen omdat ze door hun competentie niet aardig genoeg worden gevonden. In mooi Engels heet dat een Catch 22: je trekt hoe dan ook aan het kortste eind.

Varia > Klein vuil:



[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  >>>]

 

Opzij ...



... april 2010

LOVER



2010 - nummer 1

Tijd voor een abonnement !

Op de shortlist voor de Grote Geschiedenis Prijs



Marja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies





klik hier

Nemesis 1984-2003



digitaal !


Women Inc. Agency



Speakersagency voor vrouwen

[Ingezonden mededeling]



FemPoli Zwolle

Hoeveel vrouwen ...



... besturen in Nederland de wetenschappelijke instellingen ?

Melania helpt je...



... bij het ondersteunen van vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden

Vrouwenwoensdag



Elke tweede woensdagavond van de maand

Mail het voort!