Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 


Nr. 99/217
25 november 1999

 

Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30

Minister Borst en staatssecretaris Verstand openen debat Zorg en Arbeid
Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid openen donderdag 25 november om 20.00 uur het maatschappelijk debat Zorg en Arbeid in theater de Rode Hoed in Amsterdam. De opening vindt plaats in de vorm van een interview met beide bewindslieden over het thema zorg en arbeid.

Het maatschappelijk debat, dat loopt tot en met het najaar van 2000, is bedoeld om een discussie op gang te brengen rond het thema ‘Wie zorgt in de 21e eeuw?’ Organisaties konden in 1999 subsidie aanvragen voor het organiseren van debatten rond het thema. Ook in 2000 is subsidie beschikbaar. Naast de debattenreeks in de Rode Hoed organiseren het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies, de Vrouwenalliantie en Forum debatten met behulp van de subsidie. Daarnaast stellen minister Borst en staatssecretaris Verstand een werkgroep in, die initiatieven gaat ondernemen om een breed debat op gang te brengen. In de diverse debatten komen onder meer aan de orde: de deelname van mannen aan zorg, een mogelijk tekort aan zorg in de toekomst en de maatschappelijke waardering van zorg.

Werken aan een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg is een belangrijk uitgangspunt van het kabinetsbeleid. Vrouwen nemen in toenemende mate deel aan het arbeidsproces, maar dit gaat niet altijd gepaard met een herverdeling van de zorgtaken. Het kabinetsbeleid beoogt barrières weg te nemen zodat er meer keuzemogelijkheden komen: keuzemogelijkheden voor vrouwen om meer te werken en voor mannen om meer te zorgen.

Het debat gaat ook over mogelijke problemen in de toekomst, als door de vergrijzing een toenemende behoefte aan zorg ontstaat. Omdat tegelijkertijd steeds meer vrouwen (gaan) werken, neemt de beschikbaarheid van mantelzorg af en dreigt een "zorgvacuüm" te ontstaan. Tot slot gaat het debat over de waarde die aan zorg wordt gehecht door mannen én vrouwen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.