Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 


Nr. 99/132
16  juli 1999
Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30

Veel belangstelling voor stimuleringsmaatregel dagindeling
Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben gezamenlijk 87 voorstellen gedaan voor experimenten met nieuwe vormen van dagindeling waarbij de balans tussen werk en privéleven van mensen kan worden verbeterd.

Op 24 maart van dit jaar presenteerde staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Stimuleringsmaatregel Dagindeling onder het motto "Onze samenleving is toe aan nieuwe afspraken". Onderdeel van de maatregel is een subidieregeling voor experimenten met andere vormen van dagindeling die het voor mensen beter mogelijk maken om arbeid en zorg te combineren.

De staatssecretaris zal voor 1 oktober aanstaande besluiten welke experimenten voor subsidie in aanmerking komen. Criteria voor het toekennen van subsidie zijn onder meer de brede toepasbaarheid en de originaliteit van experimenten. Per experiment kan maximaal drie jaar subsidie worden ontvangen. Voor de stimuleringsmaatregel is tot en met het jaar 2002 in totaal 60 miljoen gulden beschikbaar.

De ingediende experimenten beslaan het gehele terrein waarop dagindeling van toepassing is: een betere afstemming van schooltijden, kinderopvang, werk en publieke voorzieningen; de toegankelijkheid en bereikbaarheid van voorzieningen; de combinatie van werk en privé binnen bedrijven en de uitbreiding van allerlei vormen van persoonlijke dienstverlening.

De initiatieven zijn afkomstig uit het gehele land en zij laten een grote variëteit zien. Er worden onder meer andere vormen van kinderopvang (opvang aan huis en opvang van zieke kinderen) en een nieuw aanbod van huishoudelijke diensten (combinatie van kinderopvang en maaltijdservice) voorgesteld, alsmede het multifunctioneel gebruik van gebouwen voor onderwijs, opvang en vrije tijdsbesteding. Er zijn vooral projecten ingediend op het terrein van kinderopvang.

Het is nog mogelijk om nieuwe experimenten voor de Stimuleringsregeling Dagindeling in te dienen. Op 1 november 1999 sluit de tweede ronde hiervoor en op

1 november 2000 de derde.

Sinds maart is ook de door de staatssecretaris ingestelde Stuurgroep Dagindeling actief die instellingen en bedrijven stimuleert om experimenten met dagindeling op te zetten.

Voorzitter van de stuurgroep is E.R. (Richard) Steenborg (tot voor kort werkzaam bij het KBB concern).

De andere leden zijn: M. (Mohamed) El Achkar (Consultant Alons & Partners Consultancy BV en voorzitter TANS, Towards A New Start, netwerk Marokkaanse jongeren), M.M. (Mathilde) van de Brink (burgemeester Uitgeest), P.A. (Pia) Dijkstra (presentator NOS journaal), G.M.W. (Gerdy) Harteveld (algemeen directeur Roccade Public), J. (James) van Lidth de Jeude (burgemeester Deventer), H.J. (Henk) Pijlman (wethouder gemeente Groningen), C.L.Th. (Karin) Veltman (directeur inkoop Hema) en P. (Pieter) Winsemius (director McKinsey & Company).