Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 


Nr. 99/121
25  juni 1999
Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30

Laaggeschoolde vrouwen langer in het arbeidsproces door aantrekkelijke maatregelen werkgever
Als werkgevers investeren in de kwaliteit van het werk, blijven veel laaggeschoolde vrouwen werken, ook als zij kinderen krijgen. Bij de kwaliteit van het werk gaat het om de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de mogelijkheden voor de combinatie van arbeid en zorg.

Dit staat in het onderzoek Investeren in Kwaliteit Loont, dat uitgevoerd werd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door het onderzoeksbureau De Jong & Van Doorne-Huiskes en Partners. De staatssecretarissen Hoogervorst en Verstand hebben het rapport aan de Tweede Kamer gestuurd.

Voor het onderzoek werden 22 bedrijven uitgezocht, die in hun sector voorop lopen in aandacht voor kwaliteit. Alle werkgevers voerden praktische projecten of activiteiten uit, die onder meer gericht zijn op kwaliteitsverhoging van het werk van lager opgeleide vrouwen. De werkgevers bevonden zich in de sectoren productiebedrijven, zorginstellingen, pensioenverzekeringen, horeca en toeristenindustrie.

De resultaten van het onderzoek kunnen als voorbeeld dienen voor andere werkgevers, met name in sectoren die met personeelstekorten kampen. Zo biedt een werkgever uit het onderzoek werknemers duidelijke doorstroommogelijkheden (van inpakster naar service-operator). Een andere werkgever deelt de werknemers in meer of minder zelfstandige taakgroepen in en geeft de vrouwen zo meer eigen verantwoordelijkheid. Ook zorgt een werkgever voor gratis kinderopvang in de schoolvakanties.

Voor laaggeschoolde vrouwen zelf blijken de volgende factoren van belang te zijn bij de overweging om te blijven werken: werkzekerheid (vast contract), een goed inkomen (en de daaruit voortvloeiende economische zelfstandigheid), verantwoordelijkheid en een mate van zelfstandigheid in het werk, met respect bejegend worden en een zekere betrokkenheid bij het werk. Bovendien worden de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren hoog gewaardeerd. In de praktijk kiezen deze vrouwen vaak voor deeltijdwerk, omdat zij (uit moreel en financieel oogpunt) geen formele voltijdse opvang voor hun kinderen willen. Verder speelt hierbij een rol dat soms kinderopvang niet goed bereikbaar is of dat de openingstijden niet aansluiten op de werktijden. Ook thuiswerk vindt men een aantrekkelijke optie om werken en zorgen te combineren.

De onderzoekers menen met deze uitkomsten werkgevers het recept aan te reiken om laaggeschoolde vrouwen aan het werk te houden, ook als ze moeder geworden zijn. Daarnaast toont het onderzoek aan, dat het combinatiescenario (man en vrouw werken in deeltijd en verdelen de zorgtaken) eveneens voor lager opgeleide vrouwen een aantrekkelijke optie zou kunnen zijn.


Het rapport "Investeren in kwaliteit loont" is verkrijgbaar via de boekhandel of bij bij Elsevier Bedrijfsinformatie, Postbus 16400, 2500 BK Den Haag, telefoon 070-4415555. Het rapport kost f 38,- en het ISBN is 90 5749 278 4.