Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 

 
Nr. 99/11
3 februari 1999
  Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30

  Regeling kinderopvang alleenstaande ouders vereenvoudigd  
  De regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang voor alleenstaande ouders in de bijstand wordt dit jaar in vereenvoudigde vorm voortgezet. Voor de uitvoering van de regeling krijgen de gemeenten in 1999 f 90 miljoen (vorig jaar f 85 miljoen). Door deze regeling kunnen alleenstaande ouders gaan werken of scholing gaan volgen.

Dit blijkt uit de "Regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders 1999" die minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer en de gemeenten heeft gestuurd.

Uit een evaluatie van de regeling - eind vorig jaar - is gebleken dat de regeling doeltreffend is.

Met de vereenvoudiging van de regeling is tegemoet gekomen aan een wens van de gemeenten die de regeling als ingewikkeld ervoeren, waardoor de uitvoering veel werk kostte.

De vereenvoudiging heeft te maken met onder meer de financiële verantwoording door de gemeenten. Zo wordt de subsidie voortaan verstrekt op basis van overeenkomsten die een gemeente of een alleenstaande ouder afsluit met een instelling voor kinderopvang. Tot nu toe moest bij de eindafrekening van de subsidie de feitelijke bezetting van een kinderopvangplaats worden aangetoond.

Daarnaast is de eis vervallen dat er voor kinderopvang op grond van deze regeling alleen gebruik mag worden gemaakt van nieuwe, aanvullende plaatsen. Kinderen van alleenstaande ouders in de bijstand mogen vanaf nu ook op bestaande opvangplaatsen geplaatst worden.

Vorig jaar is in het Regeerakkoord afgesproken dat er een Wet basisvoorziening kinderopvang komt die moet leiden tot een volledig aanbod aan kinderopvang voor

kinderen tot 13 jaar. Bij de voorbereiding van deze nieuwe wet zal worden bekeken of de regeling voor kinderopvang voor alleenstaande ouders in de bijstand daarin kan worden opgenomen.

Gemeenten die in aanmerking willen komen voor subsidie moeten vóór 1 april van dit jaar een aanvraag indienen.