Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 

 
Nr. 98/161
11 november 1998
  Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30
  Regeling kinderopvang alleenstaande ouders in de bijstand doeltreffend  
  Voor zeven van de tien mensen die gebruik maken van de Regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders geldt dat zij zijn gaan werken of scholing zijn gaan volgen. De meesten schrijven deze verandering toe aan de regeling.

Dit blijkt uit het onderzoek "De regeling kinderopvang alleenstaande ouders geëvalueerd" dat minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Op grond van de regeling is sinds 1996 jaarlijks ruim f 85 miljoen voor gemeenten beschikbaar voor het regelen van opvang voor kinderen van alleenstaande ouders in de bijstand. Daardoor kunnen deze ouders gaan werken of scholing gaan volgen.

Bijna alle mensen die gebruik maken van de regeling hebben er een positief oordeel over. De gebruikers waarderen het dat de kinderopvang gratis is, dat kwalitatief goede opvang geboden wordt, dat de regeling toegankelijk en de wachttijd kort is.

Ook de gemeenteambtenaren die de regeling uitvoeren hebben een positief oordeel. Er zijn geen wachtlijsten, de regeling beantwoordt aan zijn doel en is een positieve prikkel en geen sanctie.

Veel alleenstaande ouders vinden de voorlichting over de regeling slecht. Mensen die geen gebruik maken van de regeling zijn vaak niet op de hoogte van het bestaan ervan.

De uitvoerders van de regeling zijn er zich van bewust dat de voorlichting tekort schiet, maar geven aan niet meer te kunnen doen omdat ze er de middelen niet voor hebben.

De gemeenten ervaren ook knelpunten bij de uitvoering. In sommige gemeenten zijn er te weinig opvangplaatsen en de regeling wordt als sterk bureaucratisch ervaren, waardoor de uitvoering veel werk vergt.

Aan dit knelpunt wordt tegemoet gekomen. De nieuwe regeling voor 1999, waaraan momenteel wordt gewerkt, wordt op een aantal punten vereenvoudigd.

--------------------------------------

Het onderzoek "De regeling kinderopvang alleenstaande ouders geëvalueerd" kost f 55,- en is verkrijgbaar via de boekhandel of bij Elsevier bedrijfsinformatie, postbus 16400, telefoon 070 - 3819900. Het ISBN is 90 5749 243 1