Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 


Nr. 98/127
2 september 1998
Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30
Jury Joke Smit-prijs 1998 benoemd

Eind dit jaar wordt voor de zevende maal de Joke Smit-prijs, de tweejaarlijkse regeringsprijs op emancipatiegebied, uitgereikt. De prijs, een bedrag van

f 15.000,- en een kunstwerk, is bestemd voor een persoon, groep of instantie die een fundamentele bijdrage levert of heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

Staatssecretaris Verstand heeft de jury benoemd die kandidaten voor de prijs voordraagt.

Voorzitter van de jury is mevrouw drs. L. Brandt Corstius, directeur Gemeentemusea Arnhem. Leden van de jury zijn de heer ing. M. Bruinsma, griffier van de Staten van Noord- Brabant, mevrouw drs. G. Eendragt, directeur van IBSS Consultancy, mevrouw mr. P. Lodders-Elfferich, eerste vice-voorzitter van het CDA, mevrouw G. Lubbi, lid van de directie van de Nederlandse Organisatie voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (NOVIB), de heer prof. dr. P. Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en mevrouw E. Willemier Westra, diskjockey en music producer.

Het secretariaat van de jury is in handen van de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voorstellen voor kandidaten voor de prijs kunnen schriftelijk worden ingediend vóór 1 oktober 1998. Het adres is: Jury Joke Smit-prijs, p/a Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directie Coördinatie Emancipatiebeleid, t.a.v. mevr. A. de Graaf, Postbus 90801, 2509 LV Den Haag.

De regeringsprijs voor emancipatie is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit. De vrouwelijke Eerste en Tweede Kamerleden, georganiseerd in het Kamerbreed Vrouwenoverleg, namen destijds het initiatief tot het instellen van de prijs. Met het overnemen van dit initiatief heeft de regering de betekenis van de emancipatie voor de Nederlandse samenleving onderstreept. Ook wordt hiermee het belang van het emancipatiebeleid als onderdeel van het algemene regeringsbeleid benadrukt.

Twee jaar geleden werd de Joke Smit-prijs uitgereikt aan Mama Cash, het financieringsfonds voor vrouwen.

In 1986 ging de eerste Joke Smit-prijs naar de Stichtingen Tegen Haar Wil in Groningen en Amsterdam en de Stichting Seksueel geweld in Utrecht. Daarna werd de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan het Clara Wichmann Instituut (1988), een wetenschappelijke instelling op het gebied van vrouwen en recht; aan het Wijze Oudere Vrouwen-Vlechtwerk (1990); aan Leontine Bijleveld (1992),coördinator van het toenmalige Breed Platform Vrouwen voor Economische Zelfstandigheid en aan de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap (1994).

De Directie Coördinatie Emancipatiebeleid heeft een brochure uitgebracht met informatie over de Joke Smit-prijs 1998. Deze is verkrijgbaar bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, telefoon 0800-9051 (gratis).