Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 

 
Nr. 98/114
1. juli 1998

  Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30
 

Eerste Kamer akkoord met privatisering Fonds Voorheffing Pensioenen

 
 

Het sinds 1973 bestaande Fonds Voorheffing Pensioenen (FVP) wordt opgeheven. Het fondsvermogen, ongeveer 4 miljard gulden, gaat over naar een nieuwe, door sociale partners op te richten stichting.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris De Grave van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin de privatisering van het fonds en de intrekking van de Wet FVP wordt geregeld.

De nieuwe stichting zal financiële bijdragen leveren ten behoeve van aanvullende pensioenvoorzieningen van werknemers. Daarnaast kunnen onderzoeken op het terrein van pensioenen gefinancierd worden.

Het fonds is destijds opgericht met als doel op termijn vanuit dit fonds te komen tot een wettelijk verplichte aanvullende pensioenvoorziening. Die doelstelling is inmiddels achterhaald omdat het kabinet niet langer vasthoudt aan de invoering van een pensioenplicht. Volgens staatssecretaris De Grave zijn aanvullende pensioenen vooral de verantwoordelijkheid van sociale partners. In die filosofie past ook de privatisering van het fonds.

Het vermogen van het fonds werd in de eerste jaren opgebouwd uit de middelen die vrijkwamen als gevolg van de bevriezing van de kinderbijslag voor het eerste kind (1973-1795), werkgeversbijdragen die geheven zijn als nacalculatie van de kinderbijslagpremie over 1972 en een eenmalige Rijksbijdrage van 150 miljoen in 1976. Dit laatste bedrag blijft in het fonds. Ook ambtenaren zullen, wanneer straks de WW op hen van toepassing wordt, van het fonds kunnen profiteren.

De huidige besteding van de fondsmiddelen komt vooral ten goede aan de pensioenopbouw van bepaalde groepen werkloze werknemers en aan de inhaalpensioenen voor vrouwen. De sociale partners hebben toegezegd deze regelingen te zullen voortzetten.