Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 

 
Nr. 98/105
22 juni 1998

Embargo:
22 juni 1998 tot
13.30 uur
  Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30
  Toespraak van minister A.P.W. Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uitgesproken door secretaris-generaal R. Gerritse bij de presentatie van E-Quality in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam op 22 juni 1998.  
 

We lezen de laatste tijd vrijwel dagelijks in de kranten over fusies. Banken, verzekeraars, geneesmiddelenproducenten, autofabrikanten, noem maar op.

Vanwaar deze fusiekoorts? Want fuseren, doe je niet zomaar. Het zijn vaak ingrijpende en moeilijke processen. Toch kunnen ze nodig zijn. Als de omstandigheden dwingen tot schaalvergroting en krachtenbundeling.

Iets soortgelijks zien we ook op het terrein van het emancipatiebeleid.

Deze bijeenkomst getuigt daarvan. Want vandaag wordt de officiële start gevierd van de bundeling van vier landelijke emancipatie-organisaties in één nieuwe organisatie, E-Quality geheten.

Deze bundeling van ervaring en expertise luidt een nieuwe fase in het emancipatiebeleid in. Een fase van voortgaande professionalisering en noodzakelijke verbreding van het draagvlak voor emancipatie.

Waarom is dat nodig?

In de kern hierom: er is luttele decennia veel ten goede veranderd. Er zijn belangrijke resultaten geboekt op het gebied van emancipatie. Maar emancipatie is nog lang niet "af".

Laat ik dat toelichten.

De maatschappelijke omstandigheden zijn sterk veranderd. De positie van vrouwen in de samenleving is onmiskenbaar sterker geworden. Dat vrouwen werken is volstrekt normaal geworden. De juridische gelijkschakeling van mannen en vrouwen is verder gevorderd. De jongere generaties vrouwen hebben hun opleidingsachterstand meer dan ingelopen. Het grootste deel van de nieuwe banen gaat naar vrouwen. De noodzaak om de arbeidsdeelname van vrouwen verder te vergroten wordt met het oog op de krapper wordende arbeidsmarkt en de vergrijzing steeds meer ingezien.

Een belangrijke vooruitgang dus.

Maar er moet nog veel gebeuren. De arbeidsdeelname van vrouwen is lager dan wenselijk en mogelijk is. Doorstroming naar hogere functies komt moeizaam op gang door de glazen plafonds waar veel vrouwen in hun loopbaan tegenaan stoten. Onvoldoende voorzieningen maken dat de combinatie van arbeid en zorg een knellend probleem is, ook al is er recent vooruitgang geboekt. Vooral voor vrouwen, maar steeds meer ook voor mannen. Stereotiepe beeldvorming houdt maatschappelijke ongelijkheid op grond van verschillen in sekse en/of etnische afkomst in stand.

Dit gaat niet alleen vrouwen aan, maar de hele samenleving. Emancipatie anno 1998 is niet uitsluitend een vrouwenkwestie meer. Het is ook een organisatiekwestie voor de hele samenleving. Want het beter en eerlijker benutten van alle talenten en kwaliteiten die mannen en vrouwen vanuit verschillende achtergronden te bieden hebben, is niet alleen sociaal wenselijk, maar vooral ook een harde economische noodzaak.

E-Quality, de naam van de nieuwe organisatie zegt het al. Gelijkheid en kwaliteit. Gelijke kansen voor mannen en vrouwen, uit alle etnische groeperingen. Optimaal gebruik maken van de veelzijdigheid aan talent en kwaliteit in onze multiculturele samenleving.

Emancipatiebeleid dringt dus overal in door. In het algemene overheidsbeleid en in het particuliere ondernemingsbeleid. In de belastingwetgeving voor het begin van de volgende eeuw en in de personeelswerving en -selectie in het komende jaar.

Dat vraagt om een brede aanpak.

Om bundeling van veelzijdige kennis en deskundigheid. Er is behoefte aan nieuwe allianties: met sociale partners en het bedrijfsleven, met de vrouwenbeweging en tal van andere maatschappelijke organisaties.

E-Quality kan uitgroeien tot een belangrijke schakel in het emancipatieproces. Tot een spin in het web. Als een onmisbare gesprekspartner voor overheid, instellingen en bedrijfsleven als het gaat om optimale benutting van kwaliteiten van vrouwen en mannen in een multiculturele samenleving. Tot een expertisecentrum dat met zijn veelzijdige functie als denktank en informatiebron, initiator en stimulator, adviseur en beleidsbeïnvloeder, ondersteuner en makelaar, een brug kan slaan tussen theorie, praktijk en beleid. Tussen vrouwenorganisaties, politieke en maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Met als hoofddoel: ervoor te zorgen dat het beleid van gelijkwaardigheid en gelijke kansen overal vaste voet aan de grond krijgt.

Eén van uw belangrijke werkterreinen is beeldvorming, het thema dat u vandaag ook voor uw presentatie hebt gekozen.

En terecht. Want beeldvorming speelt een belangrijke rol in het bestendigen van bestaande, ongelijke verhoudingen. Het denken over emancipatie mag dan de laatste jaren aanzienlijk zijn veranderd, in de praktijk blijkt dat vaak - onbewust - onderscheid wordt gemaakt naar sekse en etniciteit. Het blootleggen van dat ongezien onderscheid maken lijkt voor veel mensen nog iets academisch, maar is dat niet. Het is van groot praktisch belang om vooroordelen over sekseverschillen en etnische verschillen tegen te gaan. Het is van groot belang om recht te doen aan diversiteit als bron van kwaliteit. Daaraan bijdragen is een belangrijke taak voor het expertisecentrum.

Met E-Quality is er een belangrijk centraal punt in de ondersteuning van emancipatie ontstaan. Zodat de samenleving bereikt kan worden met nieuwe inzichten, nieuw beleid en nieuwe methoden. Zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk voor alle betrokkenen. Kortom: een expertisecentrum dat zijn ramen en deuren wijd openzet voor de samenleving. Interactief en coöperatief. Daarin ligt wat mij betreft de kracht en de meerwaarde van dit centrum. Ik wens u daarbij veel succes en - bijgevolg - onze maatschappij nog veel verandering.