Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 


Nr. 98/102
17 juni 1998
Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30
Meer aandacht nodig voor arbeidsomstandigheden thuiswerkers
Ruim de helft van de werkgevers die thuiswerkers in dienst hebben, weet niet welke regels er gelden voor de veiligheid en gezondheid van thuiswerkers. Niet alle thuiswerkers die met gevaarlijke stoffen werken beschikken over brandblusapparatuur. De helft van de werkgevers controleert zelden of nooit de beveiliging op de apparatuur die de thuiswerkers gebruiken.

Dit concludeert de Arbeidsinspectie in een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van thuiswerkers, dat staatssecretaris De Grave van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan het parlement heeft gestuurd. Sinds november 1994 valt thuiswerk als bijzondere vorm van arbeid onder de Arbowet. Het doel hiervan is dat voor thuiswerkers dezelfde bescherming geldt als voor werknemers in een bedrijf.

Actieve handhaving van de regels door de Arbeidsinspectie is moeilijk, omdat thuiswerkers een relatief kleine groep vormen die vaak van samenstelling verandert. Om de naleving van de regels toch te stimuleren zal de Arbeidsinspectie in haar inspectieprojecten meer aandacht besteden aan thuiswerk. Verder zullen in de bedrijfstakken waar thuiswerk veel voorkomt de branche-organisaties worden aangesproken. Daarbij worden ook de voorlichtings- brochures van het ministerie van SZW gebruikt.

Er zijn naar schatting 44.000 thuiswerkers in Nederland (dat is minder dan 1 procent van de werkzame beroepsbevolking). Zij hebben meestal geen arbeidsovereenkomst, maar werken op basis van mondelinge afpraken met de werkgever. Vooral in de industrie, in het bank- en verzekeringswezen en in de zakelijke dienstverlening komen thuiswerkers voor. Meestal gaat het om vrouwen. Zij doen vaak montagewerk, inpakwerk, verzendwerk of ze snijden kleding voor de confectie- industrie. Daarnaast groeit het aantal telethuiswerkers, vaak mannen, die thuis werken met behulp van computer en modem. Zij voeren vaak gegevens in of verrichten automatiseringswerk, zoals het ontwikkelen van software.

 

.............................................................................
Het rapport 'Thuiswerkers onder de Arbowet',
ISBN-nummer 90 5749 2237 is verkrijgbaar bij
VUGA Uitgeverij BV en kost f 28,-
Telefoon: 070-3819900.