Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

Persvoorlichting

 

 
Nr. 98/100
16 juni 1998
  Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Telefoon 070 - 333 44 33
Telefax 070 - 333 40 30
  Aanpassing wettelijke regelingen vakantie en ouderschapsverlof voor zorgtaken  
 

De wettelijke verjaringstermijn van opgespaarde vakantiedagen wordt verlengd van twee naar vijf jaar. Ook komt er ruimte voor het afkopen van bovenwettelijke vakantiedagen. Hierdoor ontstaan ruimere mogelijkheden om vrije dagen te sparen en om vakantie op te nemen in uren.

Het wettelijk recht op ouderschapsverlof wordt aangepast voor werknemers die de vader of moeder worden van een meerling of die meerdere kinderen tegelijk adopteren. Zij krijgen recht op twee maal de aanspraak op ouderschapsverlof.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Sorgdrager van Justitie en minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken dat is ingediend bij de Tweede Kamer.

Op grond van de huidige vakantieregeling mogen bovenwettelijke vakantiedagen niet worden afgekocht en verjaren opgespaarde vakantierechten na twee jaar. De wijziging van het Burgerlijk Wetboek op dit punt heeft tot gevolg dat werkgevers en werknemers voortaan zelf mogen uitmaken wat er met vakantiedagen gebeurt die de wettelijke minimum vakantie van vier weken per jaar te boven gaan. Gedurende een overgangsperiode van drie jaar kunnen werkgevers en werknemers alleen in de cao een regeling opnemen voor deze bovenwettelijke vakantiedagen. Na deze termijn kan dat via een schriftelijke overeenkomst.

Aan de wettelijk gegarandeerde vakantie van minstens vier weken per jaar wordt niet getornd. Werknemers hebben deze vakantie volgens minister Melkert nodig om op adem te komen en nieuwe krachten te verzamelen voor een volgende periode van werk.

Met de nieuwe vakantieregeling komt het kabinet tegemoet aan wensen van werkgevers en werknemers op het terrein van zorgverlof en educatief verlof, leeftijdsbewust personeelsbeleid en vervroegde pensionering.

De aanpassing van het ouderschapsverlof betekent onder meer dat werknemers die de zorg over meerdere kinderen tegelijk krijgen de dubbele aanspraak op verlof in twee delen kan opnemen, totdat de kinderen acht jaar zijn.

Werknemers die vanwege de geboorte, erkenning of adoptie van meerdere kinderen tegelijk al een keer verlof hebben opgenomen onder de bestaande regeling, krijgen, nadat de nieuwe regeling van kracht is geworden, recht om nog een keer ouderschapsverlof op te nemen. Dit recht geldt totdat de kinderen acht jaar zijn.

---------------------------------------------------------

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Justitie en van het ministerie van Binnenlandse Zaken.